Οι δρόμοι μας έχουν διαγράμμιση η οποία φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς φροντίζει για την ενημέρωση του οδηγού και τη ρύθμιση κυκλοφορίας. Πολλοί οδηγοί όμως στη χώρα μας δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή και δεν ξέρουν καν τι σημαίνει, ενώ αρκετές φορές οι κακοτεχνίες των δρόμων μας ή οι παραλείψεις όχι μόνο δεν βοηθούν τους οδηγούς αλλά τους οδηγούν και σε λάθη. Ας δούμε όμως πιο κάτω, τα ήδη των διαγραμμίσεων που υπάρχουν και τι σημαίνουν.
Δείτε ακόμη: Επιτρέπεται να «παίζεις» τα φώτα; Τι λέει ο ΚΟΚ;
Οι διαµήκεις διαγραµµίσεις αποτελούνται από γραµµές κατά µήκος του δρόμου, που συναντώνται στον άξονά του (κεντρικά) ή στα άκρα του. Η συνεχής γραµµή στην άκρη του οδοστρώµατος, καθορίζει το όριο κίνησης του αυτοκινήτου. Η συνεχής µονή ή διπλή γραµµή στο κέντρο του δρόμου, διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύεται να την πατήσεις με το αυτοκίνητο (απαγορεύει δηλαδή το προσπέρασμα). Η διακεκοµµένη γραµµή στον άξονα της οδού, διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις, επιτρέπει όμως το προσπέρασµα. Η μικτή γραµµή στον άξονα της οδού, αποτελούµενη από µία συνεχή και µία διακεκοµµένη γραµµή, διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις και ρυθµίζει αναλόγως το προσπέρασµα (επιτρέπεται από την πλευρά που βρίσκεται η διακεκομμένη γραμμή). Οι διακεκομμένες γραμμές σε αυτοκινητόδρομο καθορίζουν τη λωρίδα κυκλοφορίας στην οποία κινείται το εκάστοτε αυτοκίνητο και μπορεί να μετακινηθεί εγκάρσια σε αυτές.
Οι εγκάρσιες διαγραµµίσεις είναι αυτές που συναντάμε εγκάρσια ως προς την πορεία του αυτοκινήτου μας, κάθετα δηλαδή προς εμάς. Η συνεχής γραµµή, κάθετη στη λωρίδα κυκλοφορίας, λειτουργεί ως γραµµή στάσης. Η διακεκοµµένη γραµµή κάθετα στη λωρίδα κυκλοφορίας, επιβάλλει παραχώρηση προτεραιότητας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φαρδιές, παράλληλες διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών.
Οι ειδικές διαγραµµίσεις, περιλαµβάνουν γραµµές, σύµβολα, ακόμη και επιγραφές επάνω στο οδόστρωµα. Οι παράλληλες λοξές συνεχείς γραµµές, υποδηλώνουν επιφάνεια αποκλεισµού επάνω στο οδόστρωµα (δεν της πατάμε ποτέ με το αυτοκίνητό μας). Η τεθλασµένη γραµµή στο άκρο του οδοστρώµατος απαγορεύει τη στάθµευση. Φυσικά υπάρχουν τα βέλη εκτροπής κυκλοφορίας που μας κατευθύνουν αναλόγως, οι αναγραφές λέξεων όπως STOP, TAXI κλπ. τα διάφορα σύµβολα όπως ποδήλατο, ΑΜΕΑ, κλπ. και οι διαγραµµίσεις χώρων στάθµευσης.
Διαβάστε επίσης: Το λάθος που κάνουμε με το κλειδί στη μίζα
Όσον αφορά στο χρώμα των διαγραμμίσεων, στου ελληνικούς δρόμους το λευκό είναι αυτό που κυριαρχεί, με το κίτρινο να συναντάται κυρίως σε διαγραµµίσεις µε έλεγχο στάθµευσης ή σε δρόμους που βρίσκονται σε αυξημένο υψόμετρο και σε περιοχές που έχουν συχνά ομίχλη. Κίτρινες μπορεί να είναι και οι προσωρινές διαγραµµίσεις σε τμήματα του δρόμου που γίνονται έργα και πάντα υπερισχύουν των υπαρχουσών λευκών. Τέλος, σπάνια μπορεί να συναντήσουμε μπλε ή/και κόκκινες διαγραμμίσεις, όπως για παράδειγμα σε περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης.