Αυτόματη οδήγηση στις χαμηλότερες τιμές

Τα αυτοκίνητα που διατίθενται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ολοένα και πληθαίνουν, γιατί παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία στην οδήγηση. Ούτως ή άλλως τα full hybrid, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά είναι μόνο αυτόματα, ενώ ειδικά από τα μικρομεσαία και άνω αρκετά μοντέλα έχουν σταματήσει να προσφέρονται με χειροκίνητο σασμάν. Βέβαια δεν έχουν όλοι τα χρήματα για να αγοράσουν ένα τέτοιο αυτόματο αμάξι, αλλά θέλουν κάποιο πιο προσιτό, έτσι ώστε να κάνουν τις όποιες μετακινήσεις τους πιο ξεκούραστα. Τρία τέτοια μοντέλα είναι τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν τις πιο οικονομικές επιλογές από τις κατηγορίες των μίνι, μικρών χάτσμπακ και μικρών SUV.

Hyundai i10

Το νέο Hyundai i10 1.0 63 PS AMT FL MY25 Style με τιμή από 17.390 ευρώ έχει τη χαμηλότερη τιμή από όλα τα καινούργια αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Παράλληλα είναι πλούσια εξοπλισμένο με 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματη ρύθμιση υψηλής σκάλας φώτων, ψηφιακό πίνακα οργάνων, οθόνη πολυμέσων 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο άναμμα φώτων, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός & πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες και air condition. Παρότι μίνι, το Hyundai i10 διαθέτει ένα πολύ καλής ποιότητας και ευρύχωρο εσωτερικό, ενώ από τα μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ (252 λτ.) του A-Segment. Η αίσθηση πιο μεγάλου αυτοκινήτου γίνεται αντιληπτή και στο δρόμο, όπου το αυτοκίνητο περνά με πολύ ποιοτικό και στιβαρό τρόπο πάνω από τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων.

Όσον αφορά τον 1.000άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα των 63 ίππων και 93 Nm με το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο (AMT) των 5 ταχυτήτων συνδυάζει την άνεση ενός αυτόματου κιβωτίου με την οικονομία καυσίμου ενός χειροκίνητου. Οι εναλλαγές των ταχυτήτων γίνονται με πιο ομαλό τρόπο όταν ο οδηγός πατάει ήπια το πεντάλ του γκαζιού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών με τη μετακίνηση του λεβιέ πάνω ή κάτω. Από πλευράς επιδόσεων τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 18,4 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 143 χλμ./ώρα, με εργοστασιακή κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 111 γρ./χλμ.

Mitsubishi Space Star

Από τα πιο οικονομικά σε τιμή νέα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο είναι και το Mitsubishi Space Star. Στην έκδοση 1.2 Invite CVT διατίθεται στις 18.350 ευρώ, τιμή που είναι χαμηλότερη από όλα τα αυτόματα supermini. Από το βασικό του εξοπλισμό δεν λείπει κάτι, αφού περιλαμβάνει 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, οθόνη πολυμέσων 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικούς καθρέπτες, ζάντες αλουμινίου, φιμέ πίσω τζάμια, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός κ.λπ. Το Space Star θα φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα τέσσερις επιβάτες κανονικού αναστήματος στο εσωτερικό του, όμως το πορτ μπαγκάζ των 235 λίτρων είναι το πιο μικρό της κατηγορίας.

Το αυτόματο Space Star συνδυάζει τον 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό 1.200άρη κινητήρα των 71 ίππων και 102 Nm ροπής με CVT κιβώτιο. Οι επιδόσεις του ικανοποιούν για τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 15,8 δλ.), όπου ο οδηγός θα εκτιμήσει αμέσως την τεράστια ευκολία στους χειρισμούς. Γεγονός που αποδίδεται στο CVT, τις μικρές εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 3.845 χλστ.) και στο ότι «κόβει» πολύ (ακτίνα στροφής 4,6 μ.). Παράλληλα, αναρτήσεις του με τη μαλακή ρύθμιση είναι εστιασμένες στην παροχή άνεσης, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν αισθητές κλίσεις στις στροφές.

Hyundai Bayon

Όποιοι θέλουν νέο SUV με αποδοτικό turbo κινητήρα και σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων στα λιγότερα λεφτά, τότε θα τα βρουν όλα στο ανανεωμένο Hyundai Bayon. Συνδυάζεται και με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V Hybrid για ακόμα καλύτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας, μειωμένη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Ο 1.0 T-GDI των 100 ίππων και των 200 Nm εξασφαλίζουν δύναμη σε κάθε διαδρομή μαζί με ελαστικότητα για τους πιο χαμηλούς ρυθμούς των πόλεων. Το 7DCT διαθέτει και επιλογή χειροκίνητων αλλαγών με τη μετακίνηση του λεβιέ πάνω ή κάτω. Οι επιδόσεις είναι πολύ ικανοποιητικές, με 0-100 χλμ./ώρα σε 11,7 δλ., εργοστασιακή κατανάλωση 5,2 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 115 γρ./χλμ.

Μετά την πρόσφατη ανανέωση το Hyundai Bayon απέκτησε πιο κομψό και δυναμικό σχεδιασμό εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του φέρει νέες επενδύσεις και πιο πλούσιο εξοπλισμό. Από την πρώτη έκδοση Premium των 22.690 ευρώ εφοδιάζεται με 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, οθόνη αφής 10,25 ιντσών, πλοήγηση, έλεγχο λειτουργιών του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ζάντες αλουμινίου, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω κ.α. Το Bayon διακρίνεται και για τους άνετους χώρους των επιβατών, όπως και για το ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ των 334 λίτρων.

Get it on Google Play Download on the App Store