Οι καθρέφτες των 1,9 ευρώ που σώζουν ζωές

Κάθε αυτοκίνητο έχει ένα εσωτερικό καθρέφτη και δύο εξωτερικούς, εκτός αν πρόκειται για πολύ παλιό μοντέλο που δεν διαθέτει το δεξί, ή υπερσύγχρονο όπου οι παραδοσιακοί καθρέφτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες. Βέβαια, υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου οι καθρέφτες αποτελούν για κάποιους οδηγούς διακοσμητικό στοιχείο, αφού τους χρησιμοποιούν για να κοιτάζονται.

Πολλά νέα μοντέλα εξοπλίζονται με το εξαιρετικά χρήσιμο σύστημα επιτήρησης των τυφλών σημείων. Αυτό χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς την ύπαρξη άλλου οχήματος στα πλαϊνά και σε κοντινή απόσταση. Αν για παράδειγμα θελήσει ο οδηγός να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας και βρίσκεται δίπλα του άλλο αυτοκίνητο που δεν φαίνεται από τον εξωτερικό καθρέπτη, τότε το σύστημα προειδοποιεί μέσω ήχου και ένδειξης που αναβοσβήνει στον καθρέπτη. Δυστυχώς ατυχήματα λόγω των «νεκρών γωνιών» γίνονται αρκετά και είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι οδηγοί έχουν αντιμετωπίσει. Πληροφοριακά στις Η.Π.Α. η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι πάνω από 800.000 ατυχήματα ετησίως γίνονται λόγω του τυφλού σημείου.

Ποια είναι όμως η φθηνότερη και αποτελεσματικότερη λύση για ένα αυτοκίνητο που δεν έχει το σύστημα «Blind Spot Detection»; Ο καθρέφτης αυτοκινήτου τυφλών σημείων, τον οποίο θα έχετε δει σε άλλα αμάξια και ειδικά σε εκπαιδευτικά των σχολών οδήγησης. Πρόκειται για μικρούς κυρτούς στρογγυλούς καθρέφτες που κολλάνε εύκολα πάνω στους πλαϊνούς καθρέφτες του αυτοκινήτου. Αυτό το πολύ φθηνό αξεσουάρ πωλείται από 1,9 ευρώ το ζευγάρι και μπορεί να περιστρέφεται, έτσι ώστε ο οδηγός να ρυθμίζει την καλύτερη δυνατή γωνία. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρουν ευρύτερη ορατότητα προς τα πίσω και κάνουν ορατά τα οχήματα που πλησιάζουν στα πλάγια, τα οποία δεν φαίνονται με τους κανονικούς επίπεδους καθρέφτες. Παράλληλα εξυπηρετούν και στο παρκάρισμα γιατί ο οδηγός βλέπει το πεζοδρόμιο.

Το πιο ιδανικό σημείο για να τοποθετηθούν τα πρόσθετα αυτά καθρεφτάκια, είναι στις εξωτερικές άκρες των πλαϊνών καθρεφτών, έτσι ώστε να έχει ο οδηγός το ευρύτερο δυνατό οπτικό πεδίο. Θα πρέπει να καλύπτουν την περιοχή του τυφλού σημείου, ενώ η ακριβής γωνία ποικίλλει ανάλογα με τη σχεδίαση του αυτοκινήτου και τη θέση οδήγησης. Η τοποθέτησή τους είναι πανεύκολη, γιατί διαθέτουν ταινία που κολλάει πάνω στον εξωτερικό καθρέφτη. Για να κολλήσουν σωστά, απλά καθαρίστε την επιφάνεια από υπολείμματα σκόνης και τυχόν βρομιές.

Get it on Google Play Download on the App Store