Αυτοκίνητο με 16.250€ «καίει» 4,4€/100 χλμ.!

Η κατανάλωση καυσίμου και κατά επέκταση το κόστος για το πολύτιμο αυτό πλέον υγρό, ανέκαθεν απασχολούσε τους κατόχους, αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Πόσο μάλλον δε τώρα που οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, ενώ και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία πάλι βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα.

Πως θα σας ακούγονταν λοιπόν ότι υπάρχει ένα καινούργιο αυτοκίνητο που πωλείται στην τιμή των 16.250 ευρώ και «ξοδεύει» μόλις 4,4 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα; Μπορεί να σας ακούγεται απίθανο, όμως είναι υπαρκτό και αφορά το γνωστό και μοναδικό πλέον στην κατηγορία του VW eco up!. Πρόκειται για το μόνο μίνι μοντέλο με κινητήρα φυσικού αερίου και το πιο οικονομικό παράλληλα σε τιμή και κατανάλωση.

Ο 3κύλινδρος 1.000άρης κινητήρας των 68 ίππων και με τη ροπή των 90 Nm ροπής καταναλώνει σε μεικτό κύκλο μόλις 3,8 κιλά/100 χλμ. φυσικό αέριο, το οποίο ισοδυναμεί με 4,4 ευρώ/100 χλμ. (με τρέχουσα τιμή CNC 1,150 ευρώ/κιλό). Παράλληλα, με εκπομπές CO2 104 γρ./χλμ. δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και μπαίνει ελεύθερα στο Δακτύλιο της Αθήνας. Οι γρήγορες επιταχύνσεις δεν είναι το φόρτε του (0-100 χλμ./ώρα σε 17,6 δλ.), ωστόσο δεν θα το πάρει κανείς για να κάνει… κόντρες στα φανάρια, αλλά για να πληρώνει τα ελάχιστα δυνατά χρήματα προκειμένου να κάνει τις όποιες αστικές κατά βάση μετακινήσεις του.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το κυρίως καύσιμο για το VW eco up! και αποθηκεύεται σε δύο απολύτως ασφαλείς δεξαμενές, που χωρούν 11 κιλά CNG. Όταν αδειάσουν και δεν γίνει ανεφοδιασμός, τότε αυτόματα ενεργοποιείται η βενζίνη, που αποθηκεύεται στο ρεζερβουάρ των 10 λίτρων. Στην πράξη, η λειτουργία του εν λόγω κινητήρα είναι σχετικά ομαλή και το τράβηγμα ικανοποιεί από τις μεσαίες στροφές κυρίως και άνω. Στα πολύ θετικά του γνωρίσματα ανήκουν η άριστη ευελιξία, η ασφαλής οδική του συμπεριφορά και οι αρκετά καλοί χώροι (για το μήκος των 3,6 μ.), για τέσσερις επιβάτες και τις καθημερινές αποσκευές (213 λτ.).

Στο βασικό εξοπλισμό του VW eco up! ανήκουν 6 αερόσακοι, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και σύστημα Infotainment «Composition Phone» με οθόνη 5 ιντσών.

Get it on Google Play Download on the App Store