Το hypercar της BYD πυρώνει στο Nurburgring (+video)

BYD εξαπολύει επίθεση σε όλα τα επίπεδα, όλες τις κατηγορίες και προς πάσα κατεύθυνση. Ούτε η Bugatti με τη Rimac δεν εξαιρούνται, καθώς μετά την παρουσίασή του ως πρωτότυπο, το καινοτόμο hypercar YangWang U9 μπαίνει στην παραγωγή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχει μεγάλη όρεξη για ρεκόρ στο Nurburgring.

Η κορωνίδα της κινεζικής εταιρίας εντοπίστηκε στην «Πράσινη Κόλαση», να κινείται ταχύτατα και σε ρυθμούς που πολλά υπεραυτοκίνητα ή hypercars θα δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν. Το συγκεκριμένο U9 ήταν εξοπλισμένο με σταθερή αεροτομή και εντονότερα αεροδυναμικά βοηθήματα γύρω-γύρω, όπως ορίζει η σκληροπυρηνική Ultimate έκδοση με σκοπό την επίτευξη ρεκόρ ταχύτερου γύρου σε πίστες. Στο Nordschleiffe, ο στόχος δεν είναι άλλος από το 7.05.928 του Rimac Nevera. Αν το YangWang καταφέρει να το σπάσει, τότε ο τίτλος του πιο γρήγορου ηλεκτρικού παραγωγής στο Nurburgring θα πάει στη BYD.

Το U9 ξεχωρίζει εμφανισιακά χάρις στη διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων εμπρός-πίσω και τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες (α λα McLaren), φτάνοντας τα 4.966 χλστ. σε μήκος, 2.029 χλστ. σε πλάτος, 2.900 χλστ. σε μεταξόνιο και μόλις 1.295 χλστ. σε ύψος. Εξίσου μπόλικο είναι και σε βάρος, καθώς σταματάει τη ζυγαριά στα 2.475 κιλά και ξεπερνά κατά 175 το Rimac Nevera, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και είναι ο νο1 ανταγωνιστής. Κι αυτό παρότι πλαίσιο-αμάξωμα κατασκευάζονται από ανθρακονήματα στο μεγαλύτερο βαθμό, συνδυάζοντας κομμάτια αλουμινίου. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά τροχό) και η μπαταρία των 100 kWh, όμως, ζυγίζουν.

Κάτω από το αμάξωμα πάντως είναι που κρύβονται τα πολύ ενδιαφέροντα. Καταρχάς, η συνολική απόδοση και οι επιδόσεις: 1.300 ίπποι και πάνω από 1.300 Nm ροπής, ικανά να εκτοξεύσουν το EV hypercar στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός μόλις 2,0 δλ.! Παράλληλα οι Κινέζοι ανακοινώνουν τελική ηλεκτρονικά περιοριζόμενη στα 300 χλμ./ώρα και αυτονομία περί τα 700 χλμ. Το πιο εντυπωσιακό highlight του U9, ωστόσο, δεν είναι άλλο από την υπερ-εξελιγμένη ανάρτηση Disus-X, μαζί με τα επιμέρους συστήματα Intelligent Damping Body Control (Disus-C), Intelligent Hydraulic Body Control (Disus-P) και Intelligent Air Body Control (Disus-A). Τι κάνουν όλα αυτά τα εγγλέζικα ονόματα στην πράξη;

Το Disus-X συνδυάζει στοιχεία ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης με υδραυλικά αμορτισέρ και αερανάρτησης, σε ένα ενιαίο σύνολο ελεγχόμενο από κεντρικό επεξεργαστή. Δεκάδες αισθητήρες «διαβάζουν» το ανάγλυφο του οδοστρώματος και την κινηματική της ανάρτησης, ελέγχοντας διαρκώς πολύπλοκες κινήσεις κατά τον εγκάρσιο, διαμήκη και κάθετο άξονα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως κάθε γωνία του αμαξώματος έχει τη βέλτιστη επαφή με την άσφαλτο, ακόμα κι αν δεν είναι όλοι οι τροχοί στη θέση τους. Κοινώς, μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 3 ρόδες!

Get it on Google Play Download on the App Store