Ασυναγώνιστο το Hyundai Kona με τα 198 άλογα

Το νέο Hyundai Kona αποτελεί μια κορυφαία πρόταση αγοράς στα μικρά SUV, αν και ουσιαστικά βρίσκεται πιο κοντά στα μικρομεσαία SUV από πλευράς διαστάσεων και γενικότερων χαρακτηριστικών. Οι επιλογές κινητήρων αμιγώς βενζίνης, mild hybrid, full hybrid και EV που προσφέρεται είναι αρκετές, ενώ οι περισσότερες εκδόσεις του συνοδεύονται με εκπτώσεις που φτάνουν έως τις 9.000 ευρώ (το Green Bonus στο αμιγώς ηλεκτρικό).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το νέο Kona και με τον κινητήρα 1.6 T-GDI 198 PS, αφενός γιατί διαθέτει αρκετή δύναμη για να πηγαίνει ξεκούραστα ανεξαρτήτως φορτίου και διαδρομών, αφετέρου γιατί η τιμή του είναι η καλύτερη της κατηγορίας -και όχι μόνο. Συγκεκριμένα προσφέρεται από 28.490 ευρώ (με την έκπτωση των 1.800 ευρώ), τιμή χαμηλότερη από οποιοδήποτε άλλο SUV αυτής της ισχύος. Παράλληλα, με το μηχανικό αυτό σύνολο διατίθεται από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού Distinctive, που σημαίνει ότι «σφύζει» από εξοπλισμό σε όλους τους τομείς. Μεταξύ άλλων διαθέτει στάνταρ τα εξής:

  • 7 αερόσακους
  • Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης
  • Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας
  • Πλήρη φώτα LED εμπρός
  • Πληροφοριακή οθόνη 12,3 ιντσών πλήρως ψηφιακή TFT LCD
  • Οθόνη αφής πολυμέσων και πλοήγησης 12,3 ιντσών
  • Αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων
  • Αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω
  • Ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι καθρέπτες
  • Κάμερα οπισθοπορίας
  • Διζωνικό κλιματισμό
  • Ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη
  • Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών με ελαστικά 215/55

Το νέο Hyundai Kona βρίσκεται στο άνω άκρο των B-SUV σε διαστάσεις, διαθέτοντας μήκος 4.350 χλστ. (4.385 χλστ. το N Line), πλάτος 1.825 χλστ., ύψος 1.570 χλστ. και μεταξόνιο 2.660 χλστ. Ταυτόχρονα το αμάξωμά του με τις ανάγλυφες επιφάνειες για τα λεπτά φωτιστικά σώματα Seamless Horizon Lamp παρουσιάζει ξεχωριστή εμφάνιση και πρόκειται για ένα από τα πιο ανατρεπτικά αισθητικά αμάξια που κυκλοφορούν.

Στο εσωτερικό του νέου Kona έχουν υιοθετηθεί πιο μινιμάλ γραμμές προς όφελος της εργονομίας, πρακτικότητας και χώρων. Όσον αφορά το τρίτο σκέλος, το νέο Hyundai Kona χτυπάει κορυφή, γιατί κοντράρει ακόμα και μικρομεσαία SUV. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης κάθονται αρχοντικά, όπως και όσοι κάτσουν στο πίσω κάθισμα. Εκεί ακόμα και ψηλοί να φιλοξενηθούν δεν θα παραπονεθούν με τον αέρα για τα πόδια και το κεφάλι τους. Μεγάλο είναι με τη σειρά του και το πορτ μπαγκάζ των 466 λίτρων, το οποίο φτάνει τα 1.300 λίτρα με πεσμένα τα πίσω καθίσματα. Στα σημεία αναφοράς ανήκουν οι διπλές οθόνες των 12,3 ιντσών που είναι τοποθετημένες σε ενιαίο πλαίσιο και εναρμονίζονται απόλυτα με τις ευθείες γραμμές και επίπεδες επιφάνειες του ταμπλό.

Το νέο Hyundai Kona εντυπωσιάζει και με το πάτημά του στο δρόμο, αφού και σε αυτόν τον τομέα θυμίζει μικρομεσαίο SUV και όχι μικρό. Η τραχύτητα του οδοστρώματος μένει σχεδόν πάντα εκτός εσωτερικού, χάρη στην πολύ καλή ποιότητα κύλισης και ηχομόνωση. Το ίδιο ισχύει και όταν περνά από ανωμαλίες του οδοστρώματος, όπου ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας συμπεριφέρεται σαν πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση. Οι κλίσεις του αμαξώματος μένουν σε λογικά επίπεδα, δείγμα του πόσο καλά έχουν ταιριάξει οι τεχνικοί της Hyundai κράτημα με άνεση, συνοδεία αυξημένης πιστότητας από την αίσθηση και το βάρος του τιμονιού. Όσο για τον 1.600άρη turbo τετρακύλινδρο κινητήρα, οι 198 ίπποι και τα 265 Nm ταιριάζουν ιδανικά στο αμάξωμα με το ελάχιστο βάρος των 1.405 κιλών. H Hyundai ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7 δλ. και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα, με μεικτή κατανάλωση 6,2 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 141 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store