Το ανατριχιαστικό super crash test-«σάντουιτς» (+video)

Τα αποτελέσματα των crash tests σπανιότατα σοκάρουν πια. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι σαν να βγαίνουν από το εργοστάσιο με 5 αστέρια, πριν καν δοκιμαστούν από τον Euro NCAP. Αν κάποιο δεν αποσπάσει τη μέγιστη βαθμολογία, μπορεί να προκαλέσει μια κάποια έκπληξη. Μοντέλα με 3 ή λιγότερα αστέρια, δε; Απειροελάχιστα. Το θέμα, και εκεί που εστιάζουν πολλοί επικριτές των δοκιμών πρόσκρουσης, είναι πως τα crash tests περιλαμβάνουν τα πιο απλά σενάρια. Το super crash test, όμως, καταπιάνεται με ένα από τα πιο ανατριχιαστικά.

Η ονομασία του είναι ακριβώς αυτή: Super Crash Test. Μάς έρχεται από την Κίνα, όπου κόντρα στα μέχρι πριν λίγων ετών αναιμικά στάνταρ ασφαλείας, σήμερα δίνουν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Οι Κινέζοι εξετάζουν την παθητική ασφάλεια των νέων μοντέλων σε μια ακραία πιθανότητα ατυχήματος, που περιλαμβάνει τη σύνθλιψη του αυτοκινήτου ανάμεσα σε δυο φορτηγά! Το υπό εξέταση όχημα βρίσκεται σταματημένο, πίσω από ένα επίσης ακίνητο και ανατρεπόμενο φορτηγό 30 τόνων. Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου δεν γίνεται τυχαία, καθώς το κάτω άκρο της καρότσας «σημαδεύει» το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, πολλαπλασιάζοντας το βαθμό επικινδυνότητας.

Για να γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση, η σύγκρουση δεν γίνεται από το ίδιο, το αυτοκίνητο. Ένα άλλο φορτηγό, 8 τόνων εδώ, προσκρούει στο σταματημένο τετράτροχο με 88 χλμ./ώρα και το «καρφώνει» στο ανατρεπόμενο, δημιουργώντας το δυνητικά πιο μακάβριο «σάντουιτς» που μπορεί να συναντήσει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση τα πάντα δοκιμάζονται πέρα από τα όρια, ειδικά στις ζώνες παραμόρφωσης μπροστά όπου το αυτοκίνητο μπαίνει κάτω από το φορτηγό, αντί να το χτυπήσει μετωπικά. Κάπως έτσι η καρότσα χτυπάει κατευθείαν στο ζωτικό χώρο της καμπίνας, και μάλιστα στο παρμπρίζ και τις κολώνες. Ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να τύχει σε ατύχημα, συνδυάζοντας τόσο οπίσθια όσο και εμπρόσθια σύγκρουση.

Το Li Auto L9 είναι το πιο πρόσφατο «θύμα» του πιο ακραίου crash test, περνώντας το με απόλυτη επιτυχία. Οι εμπρός κολώνες και το άνω μέρος του «καθρέπτη» απορρόφησαν τα έμπροσθεν φορτία, την ώρα που οι πίσω κολώνες και τα εκεί υποπλαίσια έκαναν το ίδιο στο «μπαμ» του κινούμενου φορτηγού, καταφέρνοντας να καταμερίσουν τις δυνάμεις σε ολόκληρο το σασί. Το ηλεκτρικό SUV των 5,2 μέτρων και 2,5 τόνων πέρασε και τη δευτερεύουσα δοκιμασία του Super Crash Test, που περιλαμβάνει πρόσκρουση σε κολώνα με 50 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store