Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποτελεί μια μάστιγα της εποχής, η οποία ευθύνεται για πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους. Δεν είναι όμως μόνο οι οδηγοί που χαζεύουν στα κινητά ενώ οδηγούν, αλλά και οι πεζοί που περνούν αφηρημένοι τους δρόμους χωρίς καν να τους ελέγχουν, αφού είναι απορροφημένοι στην οθόνη του κινητού.
Ωστόσο, η χρήση του κινητού απαγορεύεται και σε άλλους χώρους, όπως είναι στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Άλλωστε σε πολλά βενζινάδικα υπάρχει σχετική προειδοποιητική πινακίδα, διότι η χρήση του κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού εγκυμονεί κίνδυνο ανάφλεξης που συνεπάγεται έκρηξη, με ό,τι αυτό σημαίνει σε ένα τέτοιο χώρο. Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα;
Πετρελαϊκή εταιρία αναφέρει ότι παρά το μικρό κίνδυνο να προκαλέσει πυρκαγιά το κινητό τηλέφωνο, δεν είναι συνετό να χρησιμοποιείται η συσκευή αυτή κατά τον ανεφοδιασμό. Ποια είναι η πιθανή αιτία που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να έχουν αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσουν μια σπίθα. Αυτό, σε συνδυασμό με αέρια από την εύφλεκτη βενζίνη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά με εγκαύματα στην καλύτερη περίπτωση. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δήλωσε σχετικά στη USA Today ότι «Δεν καταφέραμε ποτέ να εντοπίσουμε ένα περιστατικό που αφορούσε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τον ανεφοδιασμό».
Ο κίνδυνος για σπίθα και ανάφλεξη είναι θεωρητικός, αλλά εφόσον υπάρχει θεωρητική δυνατότητα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. Τα απαγορευτικά αυτοκόλλητα και πινακίδες που χρησιμοποιούνται ακόμα σε πολλά βενζινάδικα υποτίθεται ότι χρονολογούνται από όταν έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τα κινητά τηλέφωνα. Όσοι θυμούνται, τα παλιά κινητά… παντόφλες διέθεταν πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες και υπήρχε κίνδυνος σπινθήρων. Σήμερα, οι προειδοποιήσεις για κινητά τηλέφωνα αφορούν περισσότερο την απροσεξία των χρηστών κατά τον ανεφοδιασμό. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να γίνεται ανεφοδιασμός με καύσιμο και ο οδηγός να κόβει βόλτες γύρω από το αυτοκίνητό του μιλώντας στο κινητό.