To κλαταρισμένο ή γενικά ξεφούσκωτο λάστιχο, είναι από τις πιο ταλαίπωρες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός. Και μόνο η διαδικασία να το αλλάξεις με τη ρεζέρβα, αρκεί. Το θέμα, όμως, είναι ότι σε πολλά καινούργια αυτοκίνητα (μην πούμε στα περισσότερα) δεν έχεις καν αυτή την επιλογή. Για λόγους κόστους και χωροταξίας (κυρίως κόστους) πολλές εταιρίες δεν βάζουν ρεζέρβες πια, αλλά κιτ επισκευής. Τα οποία κιτ έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, οπότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην μπορούν να επιδιορθώσουν τη ζημιά, ούτε μέχρι να φτάσουμε στο βουλκανιζατέρ. Εδώ, έρχεται να δώσει τα φώτα της η BMW.
Η βαυαρική φίρμα παρουσίασε το καινοτόμο Seal & Drive Tire Kit. Ένα «plug and play» κιτ επισκευής, που απλά το τοποθετείς στο προβληματικό ελαστικό με δυο κινήσεις, βάζεις μπροστά και συνεχίζεις απρόσκοπτος την πορεία σου. Μέχρι ενός σημείου, βέβαια, καθώς η μέγιστη ταχύτητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80 χλμ./ώρα και η διανυθείσα απόσταση τα 200 χιλιόμετρα. Κάτι σαν ρεζέρβα ανάγκης, δηλαδή, χωρίς τους γρύλους, τους σταυρούς, το βάλε-βγάλε των τροχών και τα σχετικά. Πώς δουλεύει το Seal & Drive Tire Kit; Όσο απλά μπορεί να φανταστεί κάποιος.
Ο οδηγός παίρνει από το πορτμπαγκάζ μια συσκευή, που θυμίζει θήκη από αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Αυτό το κυκλικό κατασκεύασμα περιλαμβάνει ένα μικρό κομπρεσοράκι και σφραγιστικό υγρό, το οποίο ψεκάζεται μέσα στο λάστιχο μαζί με αέρα. Το κιτ της BMW συνδέεται στην τάπα του ελαστικού, ενώ εφαρμόζει στον τροχό πιάνοντας -μαγνητικά και μηχανικά- γύρω από τα μπουλόνια. Μια διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Μόλις μπει στη θέση του, το Seal & Drive φουσκώνει το λάστιχο μέχρι η πίεση να ξεπεράσει τα 20 psi. Αν ξαναπέσει η πίεση, αυτόματα ξαναγεμίζει προκειμένου να διατηρείται πάνω από τα 20 psi. Η ιδανική λύση σε περίπτωση που πατήσουμε πρόκα ή γενικότερα υποφέρει από τρύπα το λάστιχο, κάτι που θα φανεί κατευθείαν από την ένδειξη πίεσης στον πίνακα οργάνων.
Φυσικά, όπως εύκολα καταλαβαίνουμε και από τον τρόπο λειτουργίας του, το Seal and Drive δεν μπορεί να κάνει 100% δουλειά με κλαταρισμένες ή σκισμένες περιπτώσεις. Θα βοηθήσει, θα αποτρέψει τη ζάντα από το να έρθει σε επαφή με την άσφαλτο, αλλά μόνο για αποστάσεις πολύ μικρότερες της προβλεπόμενης μέγιστης. Από το να περιμένεις την οδική βοήθεια πάντως, καλύτερα.