Με βάση στοιχεία που προκύπτουν από διάφορες μετρήσεις και έρευνες, η επιθετική οδήγηση είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων οχημάτων στη χώρα μας και εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών, αν και το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.
Εμείς, με τη βοήθεια της Αττικής οδού, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς να οδηγείτε αμυντικά, έχοντας πάντα υπόψιν σας τέσσερις βασικές αρχές, που μπορούν να σας βοηθήσουν σε δύσκολες καταστάσεις:
– Μην προκαλείτε: Εάν βρίσκεστε σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και ο οδηγός από πίσω σας προσπαθεί να σας προσπεράσει, αφήστε τον να το κάνει. Ακόμη και εάν εσείς οδηγείτε κανονικά στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, παραμερίστε στη διπλανή λωρίδα και αφήστε τον να περάσει.
– Αποφύγετε άσεμνες χειρονομίες: Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας είναι δυνατόν να εκνευρίσει έναν άλλο οδηγό. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τα φλας εγκαίρως, όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κορνάρετε παρά μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαίο.
– Μην εμπλέκεστε: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλονικία εάν μόνο ο ένας οδηγός το επιδιώκει. Μπορείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας, αρνούμενοι να θυμώσετε με έναν άλλο οδηγό.
– Προσαρμοστείτε: Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιθετική οδήγηση είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Είναι πράγματι γεγονός ότι για πολλούς οδηγούς η οδήγηση εύκολα μετατρέπεται σε αγώνα. Για να αποφεύγετε καταστάσεις στρες και βιασύνης, δίνετε περισσότερο χρόνο για τις διαδρομές ή τα ταξίδια σας με το αυτοκίνητο. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε.
Διαβάστε ακόμα:
Ποιος πληρώνει την ζημιά όταν αδυνατεί η ασφαλιστική;