Αυτά τα 3 γράμματα θα πρέπει να αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε καλά στην Ελλάδα. Η Build Your Dreams αποτελεί τον υπέρτατο ορισμό του κινεζικού «success story», διαγράφοντας αξιοζήλευτη εμπορική πορεία και φέροντας περήφανα το παράσημο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που κατάφερε να κερδίσει την Tesla στο ίδιο της το παιχνίδι. Η BYD έχει ξεπεράσει σε πολλές περιοχές του κόσμου τους πολυδιαφημισμένους Αμερικανούς, έχοντας βάλει σκοπό να κάνει ακριβώς το ίδιο και στη χώρα μας. Αιχμή του δόρατος, το μικρομεσαίο SUV ATTO 3.
Ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με μοντέρνα σχεδίαση εξωτερικά, πρωτότυπη εσωτερικά, ισχύ που ξεπερνά τα 200 άλογα, τεχνολογία για κάθε «γκατζετάκια», υπερπλήρη εξοπλισμό και, το κυριότερο όλων, προσιτή τιμή. Το ATTO 3 εκκινεί από τις 37.990 ευρώ, «με τα πάντα μέσα» και δίχως να υπολογιστεί καν η κρατική επιδότηση. Αν βάλουμε το μπόνους αγοράς, τότε παίρνουμε ένα ωραιότατο κοστολόγιο περί τις 30.000 ευρώ τη στιγμή που τα περισσότερα ανταγωνιστικά EVs της κατηγορίας, κυμαίνονται ένα δεκαχίλιαρο πάνω!
Σπορτίβ και μοδάτο σχεδιαστικά
To μάτι «συλλαμβάνει» με τη μία τις γραμμές του ATTO 3 (εκ του αττοδευτερολέπτου, τη μικρότερη μονάδα μέτρησης στη Φυσική, που υποδηλώνει τον δυναμισμό, την ενέργεια και την ταχύτητα του αυτοκινήτου), οι οποίες το φέρνουν στο επίκεντρο των σύγχρονων ηλεκτρικών στάνταρ. Κλειστή μάσκα, επιθετική διαμόρφωση προφυλακτήρα, ενιαία φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω (τα εμπρός όχι ακριβώς, ενώνονται με μια λωρίδα), φαντεζί σόου με τα LED όταν κλειδώνεις/ξεκλειδώνεις, όμορφες ζάντες, ακόμα πιο όμορφο χρώμα (ό,τι καλύτερο στην παλέτα το Surfing Blue). Δεν γίνεται να ζητήσεις κάτι παραπάνω από τις αναλογίες του ATTO 3, που καταφέρνει να διατηρείται και σε σχετικά συμπαγές επίπεδο από πλευράς διαστάσεων. Το μήκος δεν ξεπερνά τα 4.455 χλστ., με το πλάτος στα 1.870 χλστ., το ύψος στα 1.615 χλστ. και το μεταξόνιο στα 2.720 χλστ., τοποθετώντας το C-SUV της BYD στη «χρυσή τομή» των χώρων και της ευελιξίας (σημαντικός σύμμαχος και τα 10,7 μέτρα του κύκλου στροφής).
Κατά κύματα οι λεπτομέρειες και η τεχνολογία στην καμπίνα
Η πολύ ευχάριστη έκπληξη έρχεται όταν ανοίγεις την πόρτα και αντικρίζεις ένα ταμπλό, που όμοιό του δεν βρίσκεις ούτε σε supercar! Κύματα παντού, τόσο στις επενδύσεις όσο και την ίδια, τη μορφή του, με μια τεράστια στάνταρ οθόνη αφής 12,8 ιντσών (15,6 ιντσών στην έκδοση Design) στο κέντρο να αναλαμβάνει τη διαχείριση του infotainment και μια μικρή 5 ιντσών πίσω από το τιμόνι, να θυμίζει μοτοσικλέτας. Όπου κι αν κοιτάξεις, βρίσκεις λεπτομέρειες: στο σπιράλ σχήμα των αεραγωγών που θυμίζουν βραχιόλια, τις γραμμές των faux δερμάτινων επενδύσεων, τον «αεροπορικό» επιλογέα του κιβωτίου, τις χειρολαβές τις πόρτας, τις χορδές που συνθέτουν τις θήκες στις πόρτες. Ειδικά οι τελευταίες αποτελούν highlight, παράγοντας νότες που θυμίζουν το παραδοσιακό κινεζικό όργανο γκου τσιν (gu qin) και ταιριάζοντας ιδανικά με τους αντίστοιχους ήχους καλωσορίσματος-αποχαιρετισμού, όταν ενεργοποιείς-απενεργοποιείς τον κινητήρα.
Μεγαλύτερο highlight από την οθόνη, πάντως, δεν πρόκειται να βρεις πουθενά. Όχι για το μέγεθος, τα γραφικά και το interface (όλα εξαίρετα), αλλά για το ότι είναι περιστρεφόμενη! Πατάς το εικονίδιο στο κέντρο και από οριζόντια, τη βλέπεις να γυρνάει κάθετα. Ξαναπατάς, επιστρέφει σε θέση μόνιτορ. Ξανα-μανα-πατάς, επανέρχεται σε tablet. Γενικά, αν δεν έχεις αυτοσυγκράτηση μπορεί να μείνεις και να παίζεις με τις ώρες (κάτι που αντενδείκνυται τόσο για λόγους προσοχής στο δρόμο).
Αφήνοντας το θέαμα και τα gadgets κατά μέρους, έχεις να κάνεις με ένα καλοβαλμένο εσωτερικό που αξιοποιεί αρκετά καλής ποιότητας (και ανακυκλωμένα/ανακυκλώσιμα) -αλλά σκληρά παντού- υλικά με λεπτή επένδυση στο ταμπλό, προσφέροντας παράλληλα επαρκέστατους χώρους για 5 ενήλικες και τις αποσκευές τους. Οι πρώτοι, δε, απολαμβάνουν αέρα για τα κεφάλια τους ακόμα και με την πανοραμική ηλιοροφή, ενώ για τα πόδια εξυπηρετεί το επίπεδο δάπεδο. Για τα μπαγκάζια έχουν 440 λίτρα στη διάθεσή τους, μαζί με δυο βαθιές εσοχές στα πλαϊνά του πορτμπαγκάζ για την ασφάλιση εύθραυστων αντικειμένων, εντελώς επίπεδου πατώματος και μεγάλου ανοίγματος στην πόρτα. Το κατώφλι, πάντως, θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο.
Πολύ καλές επιδόσεις και κατανάλωση
Βάση του ATTO 3 είναι το πάτωμα e-platform 3.0 της BYD, που υποστηρίζει αρχιτεκτονική 400V (εδώ, 800V σε άλλα μοντέλα) και αξιοποιεί μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), σε αντίθεση με την πεπατημένη των ιόντων-λιθίου. Η «Blade Battery», όπως ονομάζεται, προσφέρει 60,5 kWh αξιοποιήσιμης χωρητικότητας (62,0 kWh συνολικά) και μέγιστη αυτονομία 420 χλμ. σε μεικτό κύκλο ή 565 χλμ. στην πόλη, παράλληλα με διάρκεια ζωής άνω των 5.000 κύκλων φόρτισης. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα των LFP συστοιχιών. Το μειονέκτημα, αντίθετα, είναι ότι η μέγιστη ισχύς φόρτισης περιορίζεται στα 88 kW, διαμορφώνοντας τον χρόνο για το 30-80% με χρήση ταχυφορτιστή σε περίπου μισή ώρα. Σε wallbox 11 kW απαιτούνται 6 ώρες και 20 λεπτά για το 0-100% της φόρτισης.
Ο κινητήρας από τη μεριά του, δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα. Η απόδοση των 204 ίππων και 310 Nm κρίνεται ανώτερη από καλή, εξασφαλίζοντας πολύ καλές επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δλ.) και χαρακτηριστική άνεση στο ταξίδι, όπου ταχύτητες 140-150 χλμ./ώρα είναι παιχνιδάκι (ούτως ή άλλως στα 160 χλμ./ώρα μπαίνει ο κόφτης). Μάλιστα ακόμα και σε τέτοιους ρυθμούς, η κατανάλωση σε κερδίζει και μένει στα επίπεδα των 20-21 kWh/100 χλμ. Στην πόλη φτάνεις να δεις και 13-14 kWh/100 χλμ., για να πάρεις εν τέλει μια μέση τιμή στα 17,2 kWh/100 χλμ. και ρεαλιστική αυτονομία στην κλίμακα των 351 χλμ.
Στρίβει και σε διατηρεί «ατσαλάκωτο»
Οι εξαιρετικές εντυπώσεις συνεχίζουν και όταν οδηγείς το best seller της BYD. Την απουσία οχλήσεων από κινητήρα και μετάδοση την περιμένεις, καθώς πρόκειται για ηλεκτρικό, αλλά ταυτόχρονα περιμένεις να ακούγονται περισσότερο οι άλλοι θόρυβοι, εκείνοι του αέρα. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας 0,29, η προσεγμένη ηχομόνωση και το ορθό σετάρισμα της ανάρτησης (με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω) όμως, αφήνουν οδηγό και επιβάτες στην ησυχία τους. Το ATTO 3 είναι όσο σφιχτό, ώστε να κοντρολάρει τις εγκάρσιες και κατακόρυφες κινήσεις του αμαξώματος, αλλά και όσο ενδοτικό πρέπει για μην γίνεται αντιληπτή η δουλειά της ανάρτησης στο εσωτερικό. Ούτε ανωμαλίες καταλαβαίνεις ιδιαίτερα, εκτός κι αν πέσεις σε βαθιά σχάρα υπονόμου ή ξεχασμένη από περιφέρεια και δήμο λακκούβα.
Οι κλίσεις μένουν πάντα σε λογικά επίπεδα, άσχετα του πόσο πιέζεις. Το τιμόνι, από την άλλη μεριά, δεν παίρνει το ίδιο καλό βαθμό, καθότι αφενός είναι πιο βαρύ (και τεχνητά) από όσο θες, αφετέρου χαρακτηρίζεται από μια ενοχλητική ασάφεια όταν πατάς τέρμα το γκάζι (κάτι σαν torgue steer, δίχως να είναι τέτοιο). Γενικά, σε άσφαλτο με χαμηλή πρόσφυση νιώθεις το traction control να παρεμβαίνει συχνά, για να πάρει τη θέση του το ESP σε στροφές. Όχι ότι βγάζει πολύ «μούτρα», απλά πρέπει να δείχνεις μια άλφα εγκράτεια στο γκάζι με το τιμόνι στριμμένο, σε κλειστή ή μέτρια καμπή και «ασκούπιστο» οδόστρωμα. Η ουρά, αντίθετα, δεν θα σε απασχολήσει ποτέ, ούτε τα φρένα (πολύ καλά σε απόδοση και αίσθηση).