Υπάρχει ένας μύθος μεταξύ των «βενζινοαίματων», που αναφέρει πως ένας κινητήρας χάνει 1 άλογο ανά έτος λειτουργίας. Αόριστη άποψη, όμως η αλήθεια είναι πως τα «γηρατειά» όντως –από ένα σημείο και μετά- μειώνει την απόδοση του κινητήρα, λόγω φυσιολογικών φθορών. Μπορούμε να τον κάνουμε να ξανανιώσει;
Δείτε ακόμα: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)
Ο Jason Plato, της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής Fifth Gear, αποφάσισε να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να μοιράσει απαντήσεις. Στον ρόλο του «πειραματόζωου», ένα VW Corrado VR6. Το 1995, την τελευταία χρονιά παραγωγής του, το κορυφαίο κουπέ της VW απέδιδε σύμφωνα με την VW 190 ίππους στις 5.800 σ.α.λ. και 245 Nm στις 4.800 σ.α.λ. Έπειτα από 24 χρόνια, η δυναμομέτρηση του Άγγλου έδειξε 177 άλογα – ήτοι 13 ίπποι λιγότεροι. Το θέμα, τώρα, είναι αν ο κινητήρας μπορεί να επανέλθει στα στάνταρ που είχε με ελάχιστα χιλιόμετρα στην πλάτη.
Η παροχή καθαριστικού στο κύκλωμα της βενζίνης, παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυξάνοντας την ισχύ κατά 6 ίππους! Η αλλαγή φίλτρων και λαδιού έδωσε 2 επιπλέον άλογα, φτάνοντας συνολικά τα 185,4! Το μόνο που μένει να εξακριβωθεί, είναι κατά πόσο ο V6 των 2.8 λίτρων μπορεί να εμφανίσει τα 190 άλογα. Τελικά, με την αντικατάσταση των μπουζί και των πολλαπλασιαστών το δυναμόμετρο έδειξε 188,7 ίππους. Μόλις 1,3 άλογα λιγότερο σε σχέση με το εργοστασιακό νούμερο!
Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνα είναι τα «πειράκια» στους κινητήρες; (+video)
Οπότε με στοργή, φροντίδα και σχολαστική συντήρηση, η «καρδιά» του αυτοκινήτου μας μπορεί να χτυπάει το ίδιο δυνατά, όπως όταν ήταν βιτρίνα. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποια από τα άλογα του κινητήρα και τα Nm της ροπής του μας εγκαταλείπουν; Δείτε εδώ τους δέκα πιο βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.