Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές μπορεί να μας τύχει κάτι απρόοπτο όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου μας. Ένα από αυτά που μπορούμε να πάθουμε είναι να μείνουμε χωρίς πεντάλ συμπλέκτη. Τις περισσότερες φορές μια τέτοια βλάβη μπορεί να σημαίνει για τους πολλούς… οδική βοήθεια. Παρόλα αυτά αν γνωρίζεις τον τρόπο, μπορείς να αλλάξεις ταχύτητα και χωρίς συμπλέκτη. Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η τεχνική.
Διαβάστε επίσης: Στροφόμετρο: Τι δείχνει – Πότε επεμβαίνει ο κόφτης; (+video)
Το να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου χωρίς συμπλέκτη είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο και σε καμία περίπτωση δεν το συνιστούμε. Παρόλα αυτά αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας, αν για παράδειγμα μείνατε από συμπλέκτη σε απομονωμένη περιοχή και θέλετε να βγείτε σε ένα πιο ασφαλές μέρος, αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος.
Πρώτα από όλα, πρέπει να θυμόσαστε πάντοτε πως δεν πρέπει το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί γιατί τότε θα πρέπει να επιλέξετε «νεκρά» στο κιβώτιο και δεν υπάρχει τρόπος μετά να ξαναβάλετε καμία ταχύτητα. Εφόσον λοιπόν είστε εν κινήσει και αντιλαμβάνεστε πως ο συμπλέκτης δεν δουλεύει πλέον, τότε πρέπει να κάνετε το εξής. Να επιταχύνετε το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο των στροφών που θα κάνατε την επόμενη αλλαγή. Τότε πρέπει να αφήσετε το γκάζι και να σπρώξετε τον επιλογέα προς την επόμενη σχέση. Μην τον πιέζετε έντονα. Απλώς περιμένετε μέχρι να συγχρονιστεί ο ρυθμός περιστροφής του κιβωτίου με τον κινητήρα. Τότε θα μπει και η ταχύτητα, εφόσον ασκείτε αρκετή δύναμη.
Αν μετά από περίπου ένα δευτερόλεπτα δεν έχει μπει η ταχύτητα, τότε αυξήστε λίγο τις στροφές του μοτέρ με το γκάζι και σπρώξτε και πάλι τον επιλογέα προς την επιθυμητή σχέση στο κιβώτιο.
Αν θέλετε να κατεβάσετε ταχύτητα, τότε πάρτε το πόδι σας από το γκάζι και μόλις οι στροφές πέσουν αρκετά (περίπου στις 1.500 σ.α.λ.) επιλέξτε την επιθυμητή σχέση στο κιβώτιο και πιέστε ελαφρώς μέχρι να «κουμπώσει». Ίσως χρειαστεί να δώσετε μια μικρή γκαζιά προκειμένου να συγχρονιστούν κιβώτιο και κινητήρας.
Με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να διαλέξετε την επιθυμητή σχέση στο κιβώτιο και να κάνετε αρκετά χιλιόμετρα, ρυθμίζοντας την ταχύτητά σας σε ρυθμό τέτοιο ώστε να μην ακινητοποιηθείτε και να φτάσετε σε ένα ασφαλές σημείο, για να καλέσετε οδική βοήθεια.
Να θυμόσαστε πάντοτε πως το… κόλπο είναι να ταιριάξετε τις στροφές του κινητήρα με αυτές του κιβωτίου και κυρίως πως η παραπάνω τεχνική δεν μπορεί να γίνει με το αυτοκίνητο σταματημένο.
Δείτε ακόμη: Πόσο «Made in Japan» είναι τα ιαπωνικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη;
*Το Autogreeknews δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν βλάβη στο αυτοκίνητο ή ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από την παραπάνω τεχνική. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι μόνο για περίπτωση βλάβης του πεντάλ του συμπλέκτη και εφόσον δεν μπορείτε να καλέσετε οδική ασφάλεια ή κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της διαδρομής σας παρά τη βλάβη, μέχρι ένα πιο ασφαλές μέρος.