Για να έχετε τη δυνατότητα ρυμούλκησης σκάφους, τροχόσπιτου η μπαγκαζιέρας χρειάζεστε τον γνωστό σε όλους κοτσαδόρο. Όμως σε ότι αφορά την εφαρμογή, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε.
Ο κοτσαδόρος είναι ένα εξάρτημα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος, πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ρυμουλκήσουμε τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο ή σκάφος με ασφάλεια.
Δείτε ακόμη: Τι είναι η κρύα εκκίνηση του κινητήρα;
Το είδος του κοτσαδόρου που θα επιλέξουμε, είναι κάτι που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, όπου και αναφέρεται η ικανότητα έλξης. Επίσης, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου αναφέρονται και τα σημεία που θα στηριχτεί ο κοτσαδόρος. Για να μην υπάρξουν προβλήματα με την τροχαία, θα πρέπει να φροντίσετε η σφαίρα ζεύξης (η γνωστή μπίλια) να μην καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας. Αν όμως την καλύπτει, τότε θα πρέπει να γίνεται χρήση αποσπώμενου κοτσαδόρου, ο οποίος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία.
Διαβάστε επίσης: Απόσυρση – διαγραφή αυτοκινήτου: Διαδικασία και τι να προσέξετε
Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημα, χωρίς να έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών. Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω τότε ο χρήστης θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία, μιας και αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθεί την αποζημίωση.
Σημαντικές συμβουλές
- Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζετε με αλυσίδα το ρυμουλκούμενο.
- Εάν το ρυμουλκούμενο είναι πιο πλατύ από το όχημά, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε προέκταση για τους καθρέφτες σας.
- Ο κοτσαδόρος δε θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο αυτοκίνητο, εάν δεν ρυμουλκείτε. Επιπλέον, η άδεια έλξης αφορά σε ένα συγκεκριμένο τύπο ρυμουλκούμενου οχήματος και θα πρέπει να την τροποποιείτε κατά περίπτωση.