Η πρόκληση γρατσουνιών στο αυτοκίνητο είναι σχεδόν αναπόφευκτη όταν κινείται καθημερινά στην πόλη, αλλά ακόμα και όταν είναι… παρκαρισμένο. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για επιφανειακές γρατσουνιές (όχι βαθιές που έχει αφαιρεθεί χρώμα) ή για ξενο χρώμα που έχει μείνει από την επαφή π.χ. με τον προφυλακτήρα ενός άλλου αυτοκινήτου, τότε αφαιρούνται εξολοκλήρου ή σε μεγάλο ποσοστό από το αμάξωμα, εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος. Πως; Διαβάστε παρακάτω.
Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι σημαίνει το βελάκι στην ένδειξη καυσίμου;
Με χρήση ειδικής αλοιφής
Για να εξαφανίσουμε την ανεπιθύμητη μικρογρατσουνιά ή το χρώμα που έμεινε από επαφή με άλλο όχημα, θα πρέπει να προμηθευτούμε από ένα κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου μία χοντρή αλοιφή, η οποία είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους εφαρμογές και όχι για απλό γυάλισμα του χρώματος του αυτοκινήτου μας. Λόγω της πυκνότητάς της, καλό είναι να μην ασκούμε πολύ δύναμη κατά τη διάρκεια του τριψίματος, έτσι ώστε να μην αλλοιώσουμε το χρώμα. Επιπλέον υλικά που χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία είναι δύο κομμάτια καθαρό βαμβακερό ύφασμα ή ειδικό βαμβάκι.
1. Αφού πλύνουμε το αυτοκίνητο ή το τμήμα που βρίσκεται η γρατσουνιά, τοποθετούμε μία μικρή ποσότητα αλοιφής πάνω στο ένα ύφασμα. Η ποσότητα θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να γλιστράει πάνω στην επιφάνεια και να μη χρειάζεται να ασκούμε δύναμη.
2. Απλώνουμε την αλοιφή πάνω στη γρατσουνιά, πραγματοποιώντας κυκλικές απαλές κινήσεις. Αυτή η κίνηση θα πρέπει να διαρκέσει μερικά λεπτά, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Αφήνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα την αλοιφή να δράσει και στη συνέχεια, αν θέλουμε συνεχίζουμε το τρίψιμο, ασκούμε ελάχιστη δύναμη. Αν δούμε ότι η γρατσουνιά δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, πραγματοποιούμε ξανά το 2ο βήμα.
4. Όταν εξαφανιστεί η γρατσουνιά π.χ. από το τμήμα του προφυλακτήρα μας καθαρίζουμε τα υπολείμματα της αλοιφής με το δεύτερο και καθαρό πανί. Αν έχουν μείνει κάποια μικρά σημάδια από τη γρατσουνιά επαναλαμβάνουμε με προσοχή, ασκώντας ακόμα μικρότερη δύναμη, τη διαδικασία. Κατόπιν, καλό είναι να περάσουμε στο σημείο και μια γυαλιστική αλοιφή.
Διαβάστε ακόμα: Πως να προστατέψετε το αυτοκίνητο από τους κλέφτες
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που το χρώμα έχει αφαιρεθεί τελείως από την επαφή, καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να επισκευάσουμε με την αλοιφή τη γρατσουνιά. Αν επιμείνουμε σημαντικά τρίβοντας εκείνο το σημείο, μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά περιμετρικά της γρατσουνιάς, επιβαρύνοντας κι άλλο την κατάσταση.