Συνέχεια στις απαγορεύσεις και τις αντιδράσεις θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας αυτή τη φορά -και από το πουθενά- στο στόχαστρο τα ανθρακονήματα! Οι λόγοι; Αφενός ο κλασικός, ήτοι το περιβάλλον, αφετέρου η ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με νέα έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα σχέδιο αναθεώρησης του νομοσχεδίου για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (End of Life Vehicles/ELV), που ρυθμίζει την αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση των οχημάτων, με σκοπό την αύξηση της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Σε αυτά τα πλαίσια, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τα ανθρακονήματα ταξινομούνται ως επιβλαβές υλικό! και στοχεύει να τα καταστήσει πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αυτό, οι ίνες άνθρακα ταξινομούνται, για πρώτη φορά στον κόσμο, ως επιβλαβές υλικό. Πόθεν προέκυψε αυτό το συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι ίνες άνθρακα -οι οποίες σχηματίζονται με τη χρήση ρητινών- κατά την απόρριψη/ανακύκλωσή τους μπορεί να μεταφερθούν μέσω αέρα, προκαλώντας αφενός βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρονικές/ηλεκτρικές συσκευές, αφετέρου να προκαλέσουν πόνους στο ανθρώπινο σώμα, αν έρθουν σε σε επαφή με το δέρμα και τους βλεννογόνους.
Τα ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανία αεροσκαφών καθώς και σε πολλές άλλες εφαρμογές, όπως πτερύγια ανεμογεννητριών, αυτοκίνητα και, σε μικρότερο βαθμό, μοτοσικλέτες, επειδή είναι ισχυρότερα από τον χάλυβα και ελαφρύτερα από το αλουμίνιο. Αν και ακριβότερα από αμφότερα, , σε πολλές περιπτώσεις τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν αυτού του μειονεκτήματος. Εξ ου και μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων, η οποία πλέον κινδυνεύει.
Η παγκόσμια αγορά ανθρακονημάτων, αξίας 5,48 δισ. δολαρίων το 2024, αναμένεται να αυξάνεται ετησίως με μέσο ρυθμό 11% στα 17,08 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, όπως εκτιμά η αμερικανική εταιρεία ερευνών Roots Analysis. Επί του παρόντος, τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 10% έως 20% όλων των εφαρμογών σύμφωνα με έρευνα του Nikkei Asia . Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται εκθετικά, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να μειώσουν το βάρος των ηλεκτρικών τους οχημάτων. Όπως επισημαίνουν οι Ιάπωνες, αυτές που θα χάσουν τα περισσότερα εάν περάσει αυτή η απαγόρευση είναι τρεις εταιρείες της χώρας: η Toray Industries, η Teijin και η Mitsubishi Chemical, οι οποίες μαζί κατέχουν το 54% της παγκόσμιας αγοράς ανθρακονημάτων.
Για την Toray Industries, μετά την παραγωγή αεροσκαφών και αιολικής ενέργειας, τα αυτοκίνητα είναι το τρίτο μεγαλύτερο τμήμα της επιχείρησής της. Επιπλέον, το 50% αυτού βρίσκεται στην Ευρώπη, επομένως θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό εάν αυτή η πρόταση ψηφιστεί ως νόμος. Μέχρι, κι άμα, συμβεί κάτι τέτοιο, πάντως, έχουμε καιρό. Προς το 2029 τοποθετείται χρονικά, εάν φυσικά ψηφιστεί.