Οι εποχές που… τραβάγαμε χειρόφρενο σιγά σιγά θα αποτελέσουν ιστορίες που θα διηγούμαστε στα εγγόνια μας, αφού πλέον όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ηλεκτρικό χειρόφρενο. Πρωτεργάτης σε αυτή την… ανακάλυψη ήταν η BMW, η οποία στις αρχές του 2000 παρουσίασε τη Σειρά 7 (Ε 65) με κουμπί αντί για χειρόφρενο.
Δείτε ακόμη: Ενέργειες σε περίπτωση υπερθέρμανσης του κινητήρα
Το πρώτο ηλεκτρικό χειρόφρενο εκτός του ότι άλλαζε κατά πολύ τις συνήθειες του οδηγού, εξασφάλιζε και αρκετό χώρο στην κονσόλα του αυτοκινήτου. Εκτός όμως αυτού, το ηλεκτρικό χειρόφρενο έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη δύναμη από τον οδηγό, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι οδηγοί, που με το πάτημα ενός κουμπιού κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του ηλεκτρικού χειροφρένου είναι πως δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί αν δεν υπάρχει το κλειδί του αυτοκινήτου, κάτι που θεωρητικά αποτρέπει τη ληστεία του.
Πως δουλεύει όμως το ηλεκτρικό χειρόφρενο; Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έναν μηχανισμό, ο οποίος κάνει όλη τη… βρώμικη δουλειά για εμάς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι «τραβάει» και «λύνει» το χειρόφρενο, με την ενεργοποίησή του. Το μοτέρ περιστρέφει τα γρανάζια, τα οποία με τη σειρά τους τραβούν ή απελευθερώνουν τη ντίζα του χειροφρένου, που οδηγεί στα πίσω φρένα και έτσι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι (δείτε το πρώτο video πιο κάτω).
Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα για όσους αφήνουν το αυτοκίνητο στο ρελαντί
Στην πιο… πολύπλοκη μορφή του, υπάρχουν δύο μικρά μοτέρ, ένα σε κάθε δαγκάνα φρένου, τα οποία με την ενεργοποίηση του χειροφρένου πιέζουν το πιστόνι της δαγκάνας και έτσι μπλοκάρουν τον τροχό. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι πως είναι πιο άμεσο, έχει λιγότερα μέρη και μπορεί να μπει σε κάθε τύπο αυτοκινήτου χωρίς τροποποιήσεις, αρκεί να έχει δισκόφρενα πίσω (δείτε το δεύτερο video πιο κάτω).