Είθισται τα νησιά να χαρακτηρίζονται από το θηλυκό γένος: «η» Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, οι Σπέτσες. Μόλις 3, από τα χιλιάδες των ελληνικών θαλασσών, ανήκουν στο «ισχυρό φύλο»: ο Σκορπιός, ο Άγιος Ευστράτιος (κατά κόσμον «Άη Στράτης») και ο Πόρος. Κι αυτή δεν είναι η μοναδική διαφορά του τελευταίου, από όλα τα άλλα.
Δείτε ακόμα: Ναύπλιο: Η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία (ήταν και η αρχαία ονομασία του), τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, φτάνοντας με το πλοίο, είναι το ιστορικό Ρολόι ψηλά στον λόφο της Σφαιρίας, η οποία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως και ανεδύθη από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων.
Μετά την Επανάσταση του 1821, δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο). Εκεί παροπλίστηκε και παρέμεινε για αρκετά χρόνια το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.
Η πόλη του Πόρου, με τα νεοκλασικά της οικοδομήματα, την περίφημη Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892 που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της διανόησης και της Τέχνης, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός ακόμα λόφου, παρέχοντας το ιδεατό μέρος για περιπάτους. Αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού και οι παραλίες. Η πιο κοσμοπολίτικη και μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση ακούει στο όνομα Ασκέλι και είναι αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω. Η δεύτερη μεγαλύτερη είναι το Νεώριο, χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Ιδιαίτερη ομορφιά έχει και η παραλία του Ρωσικού Ναυστάθμου.
Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό με 5 δημοφιλή SUV/Crossover
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να αναφερθεί η έφεση του Πόρου στο λεμόνι, καθότι απέναντι, στον Γαλατά, υπάρχει το περίφημο Λεμονοδάσος. Συνολικά πάνω από 3.000 πορτοκαλιές και λεμονιές συνθέτουν την γεωργική ζωή της περιοχής, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε πληθώρα τοπικών συνταγών και εδεσμάτων.
Τα γραφικά τοπία του Πόρου έχουν αποτελέσει τόπο γυρισμάτων δεκάδων ταινιών, με πλέον χαρακτηριστική την «Αλίκη στο ναυτικό»!
Διαβάστε επίσης: Πόρτο Χέλι: Η Ριβιέρα της Ελλάδας
Η μετάβαση, τώρα, απαιτεί -αναμενόμενα- συνδυασμό οδήγησης και μεταφοράς με ferry. Το αυτοκίνητο θα μας πάει μέχρι τον Γαλατά, μετά από 2 ώρες και 20 λεπτά από την Αθήνα, σε απόσταση 174 χιλιομέτρων και αφού καταβάλλουμε 3,9 ευρώ στα διόδια. Εκεί υπάρχουν 2 επιλογές: είτε αφήνετε το αυτοκίνητο σε υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ και περνάτε στον Πόρτο με βάρκα (1 ευρώ ανά άτομο το κόστος), ή το παίρνετε μαζί με το ferry, πληρώνοντας άλλα 5 ευρώ.