Όπως φαίνεται πρόδηλα στην φωτογραφία, αλλά και έχουμε παρατηρήσει στον δρόμο, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι μια απολαυστική διαδικασία για τα περισσότερα κατοικίδια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που τρομάζουν ή «ανακατεύονται», αλλά οι περισσότεροι τετράποδοι φίλοι μας τα πάνε μια χαρά με τα τους…τετράτροχους.
Η μετακίνηση με αυτοκίνητο, ωστόσο, διέπεται από κανόνες ασφαλείας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα, ανεξαρτήτως διαθέσιμων ποδιών και τριχώματος των επιβατών. Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, σκυλιά και γατιά δεν θα πρέπει να αφήνονται ανεξέλεγκτα στην καμπίνα των επιβατών – αλλά ούτε και είναι υποχρεωτικό να περιορίζονται στο πορτμπαγκάζ. Ξεδιπλώνουμε το…λουρί της σωστής μεταφοράς των αγαπημένων μας κατοικιδίων και δίνουμε μια «λιχουδιά» για επιβράβευση.
Πάντα στο πίσω κάθισμα
Όπως τα παιδιά, έτσι και τα σκυλιά είναι ασφαλέστερο να παραμένουν στις πίσω θέσεις. Δυο είναι οι λόγοι για αυτό:
- Ο προφανής της ασφαλείας, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ο αερόσακος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.
- Ο λιγότερο προφανής, αλλά κομμάτι αυτονόητος της απόσπασης προσοχής. Το σκυλάκι στο κάθισμα του συνοδηγού ενδέχεται να βρεθεί στην ποδιά του οδηγού, να αναζητήσει χάδια, να θελήσει να παίξει, γενικά να κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή του αφεντικού του. Η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον δρόμο. Επίσης το πίσω κάθισμα προσφέρεται για να ξαπλώσουν και να παραμείνουν ήρεμα, σε αντίθεση με τις μπροστινές θέσεις.
Προσοχή στα ανοιχτά παράθυρα
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα σκύλου σε αυτοκίνητο, από αυτή του μισού ζώου έξω από το όχημα με την γλώσσα να αφήνεται έρμαιο του αέρα. Πολύ χαριτωμένη, ιδιαιτέρως ευχάριστη για το τετράποδο, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνη.
Δείτε ακόμα: Τι κινδύνους κρύβει μια λακκούβα με νερό;
Πιστεύουμε δεν χρήζει ανάλυσης και οπτικοποίησης ενδεχόμενη συνάντηση του κρεμάμενου σκύλου με αντίθετα διερχόμενο όχημα. Χώρια που το σώμα του ζώου εμποδίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού από τους πλαϊνούς καθρέπτες. Όσο μεγαλύτερο το σκυλί, τόσο αυξημένος ο κίνδυνος. Η καλύτερη λύση είναι να έχουμε το παράθυρο μισάνοιχτο, ώστε ναι μεν να διασκεδάζει ο σκύλος, αλλά χωρίς να μπορεί να κρεμαστεί έξω.
Αφαιρούμε την εταζέρα από το πορτμπαγκάζ
Η άλλη λύση είναι η τοποθέτηση του πιστού μας φίλου στον χώρο αποσκευών. Εξυπακούεται ότι μιλάμε για αυτοκίνητα ενός όγκου (χάτσμπακ, station wagon, SUV κλπ), που προσφέρουν ενιαία χωροταξία καμπίνας-πορτμπαγκάζ. Προφανώς για λόγους αποτροπής ασφυξίας, σε σεντάν ή κουπέ για παράδειγμα, αλλά και για έναν πιο μελετημένο.
Τα σκυλιά αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία όταν νιώθουν/ακούν την ανθρώπινη παρουσία. Το να κοιτάνε έξω επίσης εντείνει το αίσθημα ψυχικής νηνεμίας, διατηρώντας ακέραια την προσοχή του οδηγού από γαβγίσματα, γρατζουνίσματα και υπερκινητικότητα.
Δέστε τα!
Φυσικά, όπως με κάθε πάροικο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, η ασφαλέστερη λύση απαιτεί δέσιμο. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σκύλων, που σημαίνει ότι χρειάζεται ο ανάλογος εξοπλισμός.
Προφανώς η ζώνη ασφαλείας προορίζεται για την στάση του ανθρώπινου σώματος. Η φυσιολογία ενός σκύλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ζώνες του αυτοκινήτου, χώρια που τα μικρότερα «κολυμπάνε». Υπάρχουν ειδικά καθίσματα για αυτά, που ασφαλίζουν στις υποδοχές των ζωνών και θυμίζουν παιδικά σε μικρογραφία. H στάση του σώματος, όμως, δεν προσφέρεται για μεγάλες αποστάσεις, καθώς επιβαρύνουν σχετικά την σπονδυλική στήλη.
Διαβάστε επίσης: Πώς να ελέγξετε αν ένα μεταχειρισμένο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα
Προτιμότερη είναι η επιλογή ενός γιλέκου, που επίσης κουμπώνει στις υποδοχές των ζωνών. Θυμίζει αρκετά τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται για τις βόλτες των σκύλων, με την διαφορά ότι στην προκειμένη το λουρί δεν το κρατάει ανθρώπινο χέρι αλλά…η υποδοχή. Επίσης το λουρί είναι φιξ (δεν αυξομειώνεται το μήκος του), ώστε να αποτρέπεται η ακούσια μετατόπιση του σκύλου στις κινήσεις του αυτοκινήτου.
Εναλλακτικά υπάρχει η επιλογή της εγκάρσιας τοποθέτησης ενός ειδικού ιμάντα, που ασφαλίζει στα χερούλια. Εκεί προσαρμόζουμε το ανωτέρω γιλέκο και επιτρέπουμε στον σκύλο να κινηθεί στο κάθισμα, αλλά χωρίς να μπορεί να κατέβει από αυτό ή να κινηθεί προς τα εμπρός.
Ακολουθούμε ήρεμο στυλ οδήγησης
Όπως έχετε καταλάβει, η παραμονή σκυλιού με παιδιού στο αυτοκίνητο παρουσιάζει υπερβολικές ομοιότητες. Κατά τον ίδιο τρόπο, αποφεύγουμε τις απότομες εντολές στα χειριστήρια προκειμένου να μην το τρομάξουμε, του προκαλέσουμε δυσφορία ή ανακάτεμα, το οποίο στο φινάλε οι ίδιοι θα κληθούμε να καθαρίσουμε.
Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν είναι δεμένο (αντενδείκνυται, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό όπως στο εξωτερικό) τυχόν βίαιο φρενάρισμα ή γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να το μετατρέψει σε μπαλάκι του φλίπερ εντός της καμπίνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την σωματική του ακεραιότητα.