Πολλές φορές ακούμε ακόμη και σήμερα τη λέξη «ταμπούρα», η οποία αφορά στα φρένα των αυτοκινήτων μας. Τι είναι όμως τα ταμπούρα και ποια είναι η διαφορά τους με τα δισκόφρενα; Γιατί μετά από έναν αιώνα οι εταιρείες τα εμπιστεύονται στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και αν θεωρούνται παρωχημένα τεχνολογικά;
Δείτε ακόμη: Η Porsche ξαναφτιάχνει ταμπούρα! (+video)
Η ιστορία των ταμπούρων πάει πολύ πίσω και συγκεκριμένα έναν αιώνα και βάλε… Πρώτη εταιρεία η οποία χρησιμοποίησε ταμπούρα ήταν η Maybach το 1900, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα και η λειτουργία του πατενταρίστηκε το 1902 από το Louis Renault (ένας εκ των ιδρυτών της ομώνυμης μάρκας). Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να μειώσει ταχύτητα και να ακινητοποιηθεί (να φρενάρει), που πλέον συναντάμε κυρίως στα πίσω φρένα κάποιων μικρών μοντέλων. Και αυτό γιατί τα δισκόφρενα έχουν επικρατήσει στις μέρες μας, αφού προσφέρουν μεγαλύτερη δύναμη κατά το φρενάρισμα, καλύτερη αίσθηση, καλύτερη απόδοση σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα και συνεργάζονται ιδανικά με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS).
Παρόλα αυτά και τα ταμπούρα έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Συγκεκριμένα είναι οικονομικά στην κατασκευή τους, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (δεν θα σας απασχολήσουν πριν τα 100.000 χλμ. σε καμία περίπτωση), είναι απλά στη συντήρηση και πιο ελαφριά από τα δισκόφρενα. Τα ταμπούρα ή αλλιώς τύμπανα, συνδέονται και περιστρέφονται μαζί με τον τροχό. Στο εσωτερικό τους, όπως μπορείτε να δείτε και στο video πιο κάτω, έχουν σιαγόνες οι οποίες στην εξωτερική τους επιφάνεια διαθέτουν την επιφάνεια τριβής. Όταν λοιπόν πατάμε το πεντάλ του φρένου, το υγρό φρένων εισέρχεται με πίεση στα κυλινδράκια και τα έμβολά τους ωθούνται προς τα έξω, σπρώχνοντας τις σιαγόνες πάνω στο περιστρεφόμενο ταμπούρο. Έτσι φρενάρει το αυτοκίνητο. Αφήνοντας το πεντάλ του φρένου, η πίεση υποχωρεί και μικρά ελατήρια αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στην αρχική τους θέση τις σιαγόνες.
Διαβάστε επίσης: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα;
Σε γενικές γραμμές, τα ταμπούρα είναι υποδεέστερο σύστημα φρένων σε σχέση με τα δισκόφρενα, αλλά τα συναντάμε ακόμη και σήμερα (όλο και λιγότερο πλέον) σε αυτοκίνητα και συγκεκριμένα στον πίσω άξονα, καθώς οι ανάγκες πέδησης εκεί είναι κατά πολύ μικρότερες από ότι στους τροχούς του εμπρός άξονα. Αν σας δυσκολεύουν τα αγγλικά μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους στα ελληνικά από τις ρυθμίσεις, κάτω δεξιά στο video του youtube.