Λίγα μέρη έχουν το προνόμιο να συνδέονται με μια από τις λαμπρότερες, αλλά και την ατυχία να ταυτίζονται με μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Το Ναύπλιο είναι τόσο γνωστό για την θητεία του ως πρώτης πρωτεύουσας της Επικράτειας, όσο και για την κηλίδα που συνιστά η φυλάκιση του Στρατάρχη της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Δείτε ακόμα: Παλαιά Επίδαυρος: Πέρα από το Αρχαίο Θέατρο
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη κτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα Αμυμώνης, ο οποίος στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε τη Ναυπλία. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, η πόλη άκμασε ως ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά κράτη του ελλαδικού χώρου. Η καίρια θέση του για τις θαλάσσιες επικοινωνίες, αλλά και η φυσική του προστασία από τη θάλασσα που του προσέφερε ο απότομος βράχος της Ακροναυπλίας, θα κάνουν το Ναύπλιο από τη νεολιθική εποχή ιδανικό τόπο κατοίκησης, αλλά και ιδανικό τόπο κατάκτησης. Στις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα η πόλη του Ναυπλίου γίνεται ιδρυτικό μέλος της συμπολιτείας της Καλαυρείας και λίγο αργότερα αναφέρεται ως επίνειο του ισχυρού Άργους. Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέπτεται την περιοχή, τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Το όνομα Ναύπλιον ή Ανάπλι υιοθετείται τη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία η πόλη είναι κέντρο τοπικής βυζαντινής ηγεμονίας με σημαντικότερο ηγεμόνα το Θεόδωρο Σγουρό.
Το Ναύπλιο υπήρξε το κέντρο διαχείρισης των επαναστατικών δυνάμεων κατά την περίοδο του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1821 και οι κοντινές τοποθεσίες της Επιδαύρου και του Άστρους Κυνουρίας ήταν οι περιοχές στις οποίες συντάχθηκαν τα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της επανάστασης.
Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό με 5 δημοφιλή SUV/Crossover
Πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα σε αυτή την όμορφη πόλη. Διασημότερη από όλες είναι το «Φεστιβάλ Ναυπλίου», που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Δήμου. Στα 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα ονόματα από σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασσικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.
Κάθε δύο χρόνια η πόλη γιορτάζει τη «Ναυτική Εβδομάδα». Οι εκδηλώσεις διαρκούν δεκαπέντε μέρες τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και έχουν αποκορύφωμα την «ενετική βραδιά» με το ρίξιμο των πυροτεχνημάτων.
Σημεία αναφοράς της πόλη αποτελούν το περίφημο Μπούρτζι, το οποίο έγινε γνωστό ως ο τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, το Παλαμήδι και η Ακροναυπλιά, ενώ στα ομορφότερα κτήρια της πόλης συγκαταλέγονται το Μέγαρο Άρμανσμπεργκ καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.Το Παλαμήδι είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας.
Διαβάστε επίσης: Μέθανα: Άγρια ηφαιστειακή ομορφιά
Συνδέεται με την πόλη του Ναυπλίου με μια κλιμακωτή άνοδο ενισχυμένη με μικρές πολεμίστρες, η οποία οδηγεί στην βορειοδυτική πλευρά του. Πρόκειται για τη σκάλα που η λαϊκή παράδοση την ήθελε να αποτελείται από 999 σκαλοπάτια καθώς το 1.000ό το έσπασε το πόδι του αλόγου του Γέρου του Μωριά. Στην πραγματικότητα η κλίμακα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα.
Η απόστασή του από την Αθήνα είναι 145 χιλιόμετρα, απαιτώντας 1 ώρα και 45 λεπτά για να φτάσει κανείς εκεί. Το κόστος των διοδίων, τέλος, ανέρχεται στα 6,45 ευρώ.