Ένα καθημερινό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους μποτιλιαρισμένους αυτοκινητόδρομους, είναι η κίνηση των αυτοκινήτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και αυτή. Έτσι, αν τύχει και χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει ένα όχημα για έκτακτο γεγονός (π.χ. ασθενοφόρο, πυροσβεστικό, περιπολικό, κ.λπ.), δεν θα μπορεί να φτάσει γρήγορα στον προορισμό του. Έχουν άραγε σκεφτεί όσοι κυκλοφορούν στη Λ.Ε.Α. και τη μπλοκάρουν για να γλιτώσουν την κίνηση, ότι το ασθενοφόρο που μεταφέρει έναν ασθενή, ενδέχεται να είναι συγγενής τους;
Διαβάστε ακόμη: Επιτρέπεται να «παίζεις» τα φώτα; Τι λέει ο ΚΟΚ;
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών.
Εξαιρείται η περίπτωση που ένα όχημα έχει ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος από βλάβη ή άλλη αιτία. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδηγός του υποχρεούται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το μετακινήσει εκτός του οδοστρώματος, και, αν δεν μπορεί, να τοποθετήσει αμέσως τριγωνική πινακίδα σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων πίσω από το όχημα.
Διαβάστε ακόμη: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)
Αυτός που χρησιμοποιεί τη Λ.Ε.Α. απλά για να γλιτώσει το μποτιλιάρισμα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, εφόσον το ατομικό εισόδημα είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Από 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται (400 ευρώ) και για εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω το πρόστιμο τριπλασιάζεται (600 ευρώ).