Η φράση «γέμισέ το» μπορεί πλέον να μην ακούγεται τόσο συχνά όσο παλαιότερα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ωστόσο στο ταξίδι οι οδηγοί φουλάρουν τη δεξαμενή καυσίμου πριν φύγουν. Αφενός για να αποφύγουν τις στάσεις, αφετέρου για να μειώσουν την ποσότητα (και την αυξημένη τιμή) καυσίμου που θα βάλουν σε βενζινάδικο της επαρχίας.
Αυτή ακριβώς είναι και η λέξη κλειδί, όμως: «φουλάρω». Που σημαίνει πως το καύσιμο έχει γεμίσει το ντεπόζιτο μέχρι το προκαθορισμένο ανώτατο σημείο. Εκεί που ακούγεται το χαρακτηριστικό «κλικ» της αντλίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, ο υπάλληλος του πρατηρίου ή και ο ίδιος ο οδηγός συνεχίζουν να «κλικάρουν» μετά το πέρας της ηχητικής ειδοποίησης. Συνήθως αυτό συμβαίνει για να στρογγυλοποιηθεί το ποσό της πληρωμής ή και για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως γέμισε το ρεζερβουάρ μέχρι πάνω. Κατά πόσο είναι σωστή αυτή η προσέγγιση, όμως;
Με μία λέξη: καθόλου! Από τη στιγμή που το στόμιο του ρεζερβουάρ ειδοποιεί πως γέμισε, απλά σταματάμε. Οποιαδήποτε παραπανίσια «πιστολιά» της αντλίας μπορεί να μας κοστίσει από λίγα σεντς μέχρι αρκετές εκατοντάδες ευρώ!
Το αυτονόητο έχει να κάνει με την κατάληξη του παραπάνω καυσίμου. Η συνηθέστερη διαδρομή ακολουθεί το δρομολόγιο του οδοστρώματος. Με δυο λόγια η έξτρα βενζίνη ή το πετρέλαιο χύνεται στο έδαφος ή επιστρέφει στις δεξαμενές μέσω της αντίστοιχης βαλβίδας στην αντλία. Όπως και να ‘χει, πληρώνουμε αέρα. Όμως δεν είναι αυτό το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος το περίσσιο καύσιμο να καταλήξει στο δοχείο αναθυμιάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η πιθανή ζημιά μπορεί να κυμανθεί από επίσκεψη στο συνεργείο για έλεγχο του check engine, μέχρι σε αντικατάσταση του ίδιου του δοχείου. Σε ακραίες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον καταλύτη. Εξυπακούεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι εκπομπές ρύπων εκτινάσσονται, οπότε δημιουργείται και άλλο πρόβλημα. Επίσης, όπως αναφέρουν κατασκευαστές, μην υπερπληρώνετε ή ξεχειλίζετε τη δεξαμενή καυσίμων, γιατί μπορεί να προκληθεί διαρροή βενζίνης. Παράλληλα, μην αφήνετε να χυθεί καύσιμο στις εξωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βαφή.
Οπότε έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας για την ειδοποίηση του αυτοκινήτου. Στο κάτω-κάτω, το ίδιο γνωρίζει πότε χορταίνει…