Φαινομενικά η ερώτηση είναι καθαρά φιλολογική. Και ρεαλιστικά να το δει κανείς, το Yaris GRMN απέχει από το Τ-Sport σημαντικά σε επιδόσεις. Όμως οι αριθμοί αποτελούν ένα μικρό τμήμα της ουσίας.
Πράγματι τα δυο μικρά Toyota τα χωρίζει ένα χάσμα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθότι το T-Sport λανσαρίστηκε το 2001 ως ένα γρήγορο και πολιτισμένο μίνι GT, την στιγμή που το GRMN αποτελεί ένα σκληροπυρηνικό hot hatch που αφήνει «στον τόπο» τα ταχύτατα VW Polo GTI και Renault Clio RS. Ακόμα και η ονομασία GRMN (Gazoo Racing Masters of Nurburgring) αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κορυφαίο Yaris την ταχύτητα, έχοντας εξελιχθεί από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την συμμετοχή του Ιάπωνα κατασκευαστή στο Le Mans και το WRC.
Δείτε ακόμα: Τι κρύβει ένα Mitsubishi Lancer Evo 8 των 6.400 ευρώ;
Οι αριθμοί, όπως, είπαμε βρίσκονται σε διαφορετικά σύμπαντα. 212 ίπποι και 250 Nm ροπής από 1.8 κομπρεσοράτα λίτρα για το GRMN, ατμοσφαιρικός 1.500αρης 106 ίππων και 143 Nm για το T-Sport. Για επιταχύνσεις και τελικές ούτε λόγος: κάτω από 6,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και ηλεκτρονικός περιοριστής στα 230 χλμ./ώρα για το ένα, 9 δλ. και 190 χλμ./ώρα για το άλλο. Στις μόνες συγκρίσεις που βγαίνει νικητής το T-Sport είναι στο βάρος (940 έναντι 1.210 κιλών) και την κατανάλωση (6,8 λίτρα/100 χλμ. κόντρα σε 7,5). Ωστόσο δεν είναι αυτό το ζητούμενο της συγκεκριμένης «αντιπαράθεσης».
Διαβάστε επίσης: Νέο πισωκίνητο Toyota Mark X GRMN με 318 άλογα
Το Τ-Sport ουσιαστικά σηματοδότησε το -προσωρινό, αλλά μακροχρόνιο- τέλος των γρήγορων Toyota. Μαζί με την κατάργηση της αντίστοιχης Corolla, έβαλαν σε χειμερία νάρκη τα «καυτά» Toyota, προς όφελος της υβριδικής τεχνολογίας και του οικολογικού προφίλ της εταιρίας. Το GRMN ήταν αυτό που τα «ξύπνησε». Έστω, λοιπόν, κι αν από πλευράς φιλοσοφίας βρίσκεται περισσότερο κοντά στο θρυλικό Starlet Glanza, έχει να μοιράζεται το τέλος και την αρχή μιας πανέμορφης, στριφτερής διαδρομής…