Κάποια μοτέρ είναι πολύ πιο δεκτικά στην βελτίωση από «συναδέλφους» τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 2JZ-GTE της Toyota Supra MKIV, ο 4G63 που είδαμε από το πρώτο μέχρι το ένατο Mitsubishi Lancer Evo, ο 1.8 20VT του VAG και ούτω καθεξής. Κοινή συνισταμένη η υπερτροφοδοτούμενη φύση τους.
Υπάρχουν, όμως, και ατμοσφαιρικά σύνολα με ιδιαίτερη έφεση στο «πείραγμα». Ο 1.600άρης TU5J4 των Peugeot 106 Rallye/Citroen Saxo VTS και ο B16A του Honda Civic VTi έχουν αφήσει εποχή. Ιδιαίτερα με το πόσο λατρεύουν την προσθήκη τουρμπίνας. Ακόμα και ο λιγότερο διαδεδομένος D16Z6 των 125 ίππων, άνετα σήκωνε τον «σαλίγκαρο». Πόση πίεση αντέχει όμως από αυτόν, δίχως να έχει αλλαχτεί τίποτα στα σωθικά;
Δείτε ακόμα: «Ελληνικό» Peugeot 106 Rallye 710 ίππων «ουρλιάζει» στις 10.000 σ.α.λ! (+video)
Το κόκκινο που θα παρακολουθήσουμε στο video έχει αποκτήσει μια μικρή τουρμπίνα, με αρχική πίεση στα 0,6 bar. Σκοπός να φτάσει στα επίπεδα των 160 ίππων του B16A, κάτι που ξεπερνά με 150 ίππους στους τροχούς. Από εκεί και πέρα, το πείραμα έχει ως εξής: η πίεση στο τούρμπο ανεβαίνει, μέσω τροποποιήσεων στη wastegate. Και όσο αντέξει το μοτέρ. Δυναμομέτρηση δεν υπάρχει, για να δούμε πόσο αυξάνεται και η ισχύς, όμως το κλου της υπόθεσης είναι να διαπιστωθεί η αντοχή του μοτέρ στον στροβιλισμό και τη συμπίεση καυσαερίων.
Διαβάστε επίσης: Να τι γίνεται όταν στραβώνει η δυναμομέτρηση (+video)
Από τα 0,6 στα 0,75 bar, ο ιαπωνικός κινητήρας δεν ασχολείται καν. Ακόμα κι όταν η πίεση φτάνει το 1 bar, το σύνολο της Honda συνεχίζει ακάθεκτο! Για την ακρίβεια, αυτό που σταματά τους πειραματισμούς είναι η απώλεια πρόσφυσης λόγω της ανεβασμένης ισχύος, παρά ο φόβος μην «κοπεί» ο στρόφαλος.