Για να διατηρηθεί εξωτερικά ένα αυτοκίνητο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να παραμείνει λαμπερό το χρώμα του, να μην εμφανιστούν γρατσουνιές στα παράθυρα και να μην ξεθωριάσουν τα πλαστικά, χρειάζεται τακτική και προσεκτική φροντίδα. Οι ρύποι του περιβάλλοντος, η σκόνη, τα περιττώματα των πουλιών και τα ρητινώδη δέντρα είναι μερικοί από τους εξωτερικούς εχθρούς.
Μεταλλικές επιφάνειες – πλαστικά μέρη
Ένας περιμετρικός έλεγχος του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος προκειμένου να δείτε μήπως ξαφνικά «δημιουργήθηκαν» γδαρσίματα. Στην περίπτωση που η γρατσουνιά είναι βαθιά και έχει αφαιρεθεί χρώμα, επιδιορθώστε με τα ειδικά χρώματα που πωλούνται στο εμπόριο για να προλάβετε την σκουριά.
Καλό είναι δύο φορές τον χρόνο να κάνετε γυάλισμα του αμαξώματος με τις ειδικές αλοιφές που υπάρχουν τόσο για τα μεταλλικά χρώματα όσο και για τα παστέλ. Σίγουρα πιο αποτελεσματικό είναι το γυάλισμα από εταιρείες περιποίησης αυτοκινήτου.
Διαβάστε ακόμα: 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν
Σε περιβάλλον με υψηλή περιβαλλοντολογική μόλυνση ή σε δρόμους που έχει πέσει αλάτι, συνιστάται πιο συχνό πλύσιμο του αυτοκινήτου, όχι μόνο του αμαξώματος αλλά και του κάτω μέρους γιατί το αλάτι επιταχύνει την οξείδωση.
Σωστό πλύσιμο
• Εφόσον πλένετε το αυτοκίνητο σε αυτόματα πλυντήρια, προτιμήστε καθαρισμό στο χέρι και αποφύγετε το πλύσιμο με τις βούρτσες γιατί με τον καιρό δημιουργούν πολλές μικρές γρατσουνιές στο χρώμα.
• Αν για το πλύσιμο του αυτοκινήτου χρησιμοποιούνται ψεκαστικά ή συσκευές υψηλής πίεσης, κρατήστε μία απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το αμάξωμα για να μην προκαλέσετε ζημιά. Είναι καλύτερο να πλύνετε το αμάξωμα χρησιμοποιώντας ψεκασμό νερού με χαμηλή πίεση.
• Τρίψτε με ένα σφουγγάρι και ένα αραιό μείγμα σαπουνιού όλο το αμάξωμα, βρέχοντας συχνά με το σφουγγάρι. Ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό πριν στεγνώσει η σαπουνάδα. Μαζέψτε το νερό με ειδικό σουέτ δέρμα ή με πανί μικροϊνών.
Διαβάστε ακόμα: Πως οδηγούμε με ασφάλεια σε σήραγγες
• Μην ξεχνάτε τα τμήματα που είναι λιγότερο ορατά, όπως τα πλαίσια των θυρών, το καπό, το πλαίσιο των προβολέων κ.λπ. όπου μπορεί να λιμνάζει νερό πιο εύκολα.
• Τα εξωτερικά πλαστικά τμήματα πρέπει να καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και το υπόλοιπο αυτοκίνητο.
Τζάμια – προβολείς
Χρησιμοποιήστε επίσης καθαρά υφάσματα έτσι ώστε να αποφύγετε να κάνετε γρατσουνιές στο τζάμι ή να προκαλέσετε ζημιά στη διαφάνειά του. Το εσωτερικό τμήμα του πίσω τζαμιού θα πρέπει να σκουπίζεται απαλά με ένα πανί σύμφωνα με τη διεύθυνση των γραμμών των αντιστάσεων έτσι ώστε να αποφύγετε την πρόκληση ζημιάς. Για τους προβολείς χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί, βρεγμένο σε νερό και σαπούνι για τα αυτοκίνητα.
Προσοχή!
• Αποφεύγετε όσο μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο κάτω από ρητινώδη δέντρα (πεύκα, κυπαρίσσια, λεύκες), καθώς τα ρητινώδη συστατικά τα οποία ελευθερώνουν δημιουργούν θαμπάδα στο χρώμα και αυξάνουν την πιθανότητα ξεκινήματος της διαδικασίας σκουριάς.
• Τα περιττώματα των πουλιών πρέπει να ξεπλένονται αμέσως και σχολαστικά λόγω του ότι το οξύ που περιέχουν είναι ιδιαίτερα δραστικό.
• Μην πλένετε το αυτοκίνητο αφού έχει παραμείνει για ώρες στον ήλιο ή ενώ το καπό του κινητήρα είναι ζεστό γιατί έτσι μπορεί να χαθεί η στιλπνότητα του χρώματος.
• Απαγορεύονται τα σφουγγάρια κουζίνας γιατί είναι σκληρά και χαράσσουν το χρώμα.
• Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χημικά όξινα καθαριστικά συστατικά π.χ. βενζίνη, ασετόν, χλωρίνη, ή και υγρό πιάτων σε οποιαδήποτε επιφάνεια του αμαξώματος.
Διαβάστε ακόμα: Πώς να ελέγξετε εάν το μεταχειρισμένο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα