Στα κανονικά αυτοκίνητα, αναφορικά με το πλύσιμό τους, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το δίλημμα: «στο χέρι ή σε πλυντήριο». Στα μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα φορτηγά και τα λεωφορεία, προφανώς η πρώτη επιλογή αποκλείεται. Εκτός αν θέλει κάποιος να απασχολεί 20 άτομα, να χρησιμοποιεί καμιά δεκαριά πλυστικά και να πηγαινοφέρνει σκάλες. Οι Λεβιάθαν σε τροχούς, που ακούν στο όνομα «μηχανήματα εξόρυξης» ωστόσο, που απαλλάσσονται από τους τόνους λάσπης και χώματος που τα κατακλύζουν καθημερινά;
Δείτε ακόμα: Μercedes Actros κουβαλάει Caterpillar 624 τόνων!
Μα στις αντίστοιχες πλυστικές υπερ-κατασκευές, φυσικά. Υπάρχει μια εταιρία, μάλιστα, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή του κατάλληλου εξοπλισμού. Η InterClean δραστηριοποιείται στον χώρο της καθαριότητας τεραστίων οχημάτων, όπως τρένα και αεροσκάφη. Οπότε οι «Τιτάνες» που συναντάμε σε λατομεία και ορυχεία, δεν θα μπορούσαν να πουν «όχι» στον καλλωπισμό. Το πλύσιμο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με την χρήση νερού υπό πίεση, καθώς βούρτσες σε αυτό το μέγεθος είναι ασύμφορες, αλλά και αναποτελεσματικές. Το σχήμα και η διαμόρφωση αυτών των φορτηγών, θα καθιστούσαν αδύνατο για μια βούρτσα να φτάσει σε όλα τα σημεία, χώρια τις ζημιές που θα προκαλούνταν σε αυτές.
Διαβάστε επίσης: Το γιγάντιο όχημα που «καίει» 1.772 ευρώ/100 χλμ.!
Επιπλέον καθαριστικά (όπως σαπούνι ή γυαλιστικό) δεν χρησιμοποιούνται, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί δεν υπάρχει μεταλλικό χρώμα για προστασία – και φυσικά, γιατί τα οχήματα αυτά λερώνονται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Στην περίπτωση των κοινών φορτηγών και των λεωφορείων, ωστόσο, γίνεται χρήση επιπρόσθετων συστατικών και βουρτσών. Προφανώς ράγες που να μπορούν να μετακινήσουν 500 τόνους δεν υπάρχουν, οπότε η κίνηση του οχήματος εντός του πλυντηρίου γίνεται με τον οδηγό πίσω από το τιμόνι.