Ένα χαρακτηριστικό που διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση ήρθε να επιβεβαιώσει η έρευνα του Fondation Vinci Autoroutes, αναφορικά με τις συνήθειες που αναπτύσσουν πίσω από το τιμόνι οι Ευρωπαίοι οδηγοί.
Η έρευνα διεξήχθη με την μέθοδο του ερωτηματολογίου επί δείγματος, που σημαίνει ότι τα τελικά αποτελέσματα εξαρτώνται αρκετά από την ειλικρίνεια των ερωτηθέντων. Με βάση αυτή, λοιπόν, οι Έλληνες αναδειχθήκαμε ως οι πιο απείθαρχοι χρήστες των ευρωπαϊκών δρόμων, καθώς σχεδόν οι μισοί (το 49% συγκεκριμένα) απάντησαν πως οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας. Ένα αρκετά σεβαστό 28% παραδέχτηκε ότι «πιάνει» το τιμόνι μετά από κατανάλωση αλκοόλ (0,5 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο), ενώ το 27% δεν αρνήθηκε πως οδηγεί στην Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης.
Δείτε ακόμα: Και για αυτό δεν πηγαίνουμε από τη Λ.Ε.Α. (+video)
Αρκετά πιο «απελευθερωμένο» φάνηκε το δείγμα όταν ρωτήθηκε για την συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι. Το 71% δήλωσε πως βρίζει τους άλλους οδηγούς, ενώ πάνω από τους μισούς (52%) υποστήριξαν πως «κολλάνε προφυλακτήρα»/πατάνε κόρνα/«παίζουν φώτα» όταν εκνευριστούν με κάποιον άλλο οδηγό.
Γενικά οι μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) δεν φημίζονται για την ευγένειά τους, με τους Γάλλους είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας (63%) και τους Ισπανούς να μας μοιάζουν αρκετά, πατώντας συχνά κόρνα (66%).
Οι Γερμανοί και Σουηδοί αποδεικνύονται οι πιο «γρήγοροι», με το 93% να δηλώνει πως υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας. Το 78% παραδέχτηκε πως δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης: Και για αυτό δεν προσπερνάμε ποτέ πάνω σε στροφή (+video)
Στην αντίπερα όχθη, πιο ευγενικοί και νομοταγείς δηλώνουν οι Βρετανοί και οι Σλοβάκοι.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα γενικά αποτελέσματα σε σχέση με την χρήση των συσκευών πολυμέσων (smartphones, συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου κλπ). Το 41% των Ευρωπαίων ρυθμίζουν τις παραμέτρους στο GPS ενώ οδηγούν, σχεδόν ένα τρίτο (30%) τηλεφωνούν χωρίς hands-free και ένας στους τέσσερις (24%) γράφουν ή διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο τιμόνι (38% για τους κάτω των 35 ετών).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2018 μέσω διαδικτύου σε 11.038 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω, από τους οποίους τουλάχιστον 1.000 σε κάθε μία από τις έντεκα χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα. Η αντιπροσωπευτικότητα κάθε δείγματος διασφαλίστηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.