Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα (1964) με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον ελληνικό φυσικό χώρο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το 1999 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ. Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως το μουσείο του μέλλοντος, ως πρωτοποριακό κέντρο επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, χαράσσοντας μια νέα περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς.
Τόσο το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όσο και το Κέντρο Γαία περιλαμβάνουν αίθουσες εκθέσεων, εκπαίδευσης και έρευνας. Στο Μουσείο φιλοξενούνται οι αίθουσες εκθεμάτων των τεσσάρων βασικών τομέων του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία), ενώ στο Κέντρο Γαία γίνεται με διαδραστικό τρόπο, μια πρώτη γνωριμία του πλανήτη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται καθημερινά με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό ξεναγεί τους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα!
Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείο βρίσκονται βοτανικά εκθέματα, έντομα, θηλαστικά και πτηνά κατανεμημένα σε διαφόρους βιοτόπους, ερπετά και αμφίβια μαλάκια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων, από Ελλάδα αλλά και παγκόσμιας. Στο κέντρο «Γαία» λειτουργούν επιπλέον η Γεώσφαιρα και διαδραστικά εκθέματα σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων και οι τροφές.
Σημαντική έρευνα για τη συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη του βοτανικού, ζωολογικού, γεωλογικού και παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας, συνεχίζεται στα αντίστοιχα εργαστήρια και εμπλουτίζονται συνεχώς οι συλλογές. Επιπλέον, με τη δημιουργία του Κέντρου Γαία προστέθηκαν δύο επιπλέον άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια της Οικολογίας Εδάφους και της Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας, για την έρευνα των φυσικών πόρων που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό, ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.
Χάρτης