Το Focus RS 3ης γενιάς είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά «όπλα» που μπορεί να αγοράσει κανείς ανεξαρτήτως κατηγορίας, ενώ είναι εκ των πρωτοπόρων στην εξέλιξη των hot hatches: τα mega hatches. Δυστυχώς δεν βρίσκεται μαζί μας πια, καθώς η Ford δεν εξέλιξε έκδοση RS για το σημερινό, 4ης γενιάς, Focus. Η δυναμική του τελευταίου Focus RS, ωστόσο, είναι τέτοια ώστε χρησιμοποιείται ακόμα και στο WRC!
Ο τετρακίνητος πόθος και πνευματικός απόγονος του Escort Cosworth, αποτελεί το όχημα που επιλέγουν οι οδηγοί της M-Sport για τις αναγνωρίσεις των ειδικών διαδρομών. Οι κανονισμοί του WRC απαγορεύουν τη χρήση των αγωνιστικών στις ειδικές για οποιουσδήποτε λόγους, πέρα από τα χρονομετρημένα περάσματα. Δοκιμαστικά δεν υπάρχουν, σαν τη Formula 1, οπότε μοναδικές πηγές πληροφοριών για το στήσιμο των αυτοκινήτων και κυρίως τις συνθήκες του εδάφους/οδοστρώματος τις ημέρες του αγώνα (γιατί υπάρχουν δοκιμές με τα αγωνιστικά, αλλά πιο πριν), είναι τα λεγόμενα gravel crews. Οι αφανείς ήρωες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, αυτοκίνητα παραγωγής με συγκεκριμένες βελτιώσεις, που «χτενίζουν» τις ειδικές έχοντας δοκιμαστές και μηχανικούς (και αρκετές φορές τα ίδια, τα πληρώματα) των ομάδων στις θέσεις οδηγού-συνοδηγού.
Στην προκειμένη, ο Gregoire Munster μας δείχνει τη σημασία του Focus RS στις προσπάθειες τόσο τις δικές του, όσο και του συνοδηγού του Luis Louka. Το Focus RS του Λουξεμβούργιου είναι κατά βάση ίδιο με το κανονικό, φέροντας αλλαγές χαμηλά στους προφυλακτήρες, προστατευτικές ποδιές κάτω από το αμάξωμα, έξτρα LED στον προφυλακτήρα, διαφορετικές ζάντες της OZ Racing και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις. Οι τροχοί αλλάζουν αναλόγως του τερέν (18άρηδες στην άσφαλτο, 16άρηδες σε χώμα/χιόνι/λάσπη, με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις στα ελαστικά), όπως και η απόσταση από το έδαφος, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τα αναγνωριστικά Focus RS (και τα GR Yaris, που χρησιμοποιεί η Toyota, και οι BMW Σειρά 1 της Hyundai) παραμένουν εργοστασιακά.
Να θυμίσουμε πως οι 350 ίπποι του 2.3 EcoBoost, το 6ταχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης που έκανε μόδα το Drift Mode και τα 4,7 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, μαζί με τα 270 χλμ./ώρα της τελικής, κρατούν ακόμα και σήμερα -10 ολόκληρα χρόνια μετά την παρουσίασή του- το Focus RS στον «αφρό» της κατηγορίας.