Ο χειμώνας, ως γνωστό, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Βροχές, χιόνια, κρύο, όλα δοκιμάζουν ανθρώπους και μηχανές, κάτι που δεν θα μπορούσε να μην ισχύει φυσικά και για το δίπολο οδηγού-αυτοκινήτου. Σύμμαχος στην υγεία πορεία αυτής της σχέσης κατά τους μήνες που μεσολαβούν μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης, είναι τα χειμερινά ελαστικά. Τι το διαφορετικό, όμως, έχουν σε σχέση με τα θερινά;
Δείτε ακόμη: Πως να οδηγείτε σωστά τον χειμώνα
Τα χειμερινά ελαστικά (εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για αυτά) λοιπόν, δεν διαφέρουν μόνο στην χάραξη του πέλματος (ο σχεδιασμός τους αν προτιμάτε) αλλά και στην σύνθεσή τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαστικά. Έτσι είναι ιδανική επιλογή σε χειμερινές συνθήκες έντονου κρύου, αλλά και προφανώς υγρού, χιονισμένου ή παγωμένου οδοστρώματος, καθώς το πέλμα τους δεν παγώνει (και έτσι δεν σκληραίνει) και διατηρεί με αυτό τον τρόπο την απόδοσή του.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το φυσικό περιβάλλον, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, των χειμερινών ελαστικών είναι μέχρι τους 7 βαθμούς κελσίου και κάτω. Μέχρι εκεί αποδίδουν τα μέγιστα. Και φυσικά σε αυτές τις θερμοκρασίες τα θερινά ελαστικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους γιατί πολύ απλά σκληραίνουν και είναι σαφές ότι όσο πιο πολύ αυτά σκληραίνουν ο συντελεστής τριβής με το οδόστρωμα μειώνεται, και η ποιότητα της πρόσφυσης χειροτερεύει.
Διαβάστε επίσης: Με τι δεν θαμπώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου; (+video)
Ας δούμε όμως στο video που ακολουθεί πώς συμπεριφέρονται τα κανονικά ελαστικά και πώς τα χειμερινά ελαστικά, σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως χιόνι στο οδόστρωμα. Η διαφορά κατά το φρενάρισμα, ειδικά, είναι σημαντική!