Έργο τέχνης το σασί της νέας Bugatti (+video)

H Bugatti χρειάστηκε να κάνει τη μια μηχανολογική υπέρβαση μετά την άλλη, προκειμένου να εξελίξει και εν τέλει κατασκευάσει τη νέα Tourbillon. Ο διάδοχος της μνημειώδους Chiron κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει του 16 κυλίνδρους στο μηχανοστάσιο, αλλά ταυτόχρονα να τους συνδυάσει με υβριδική τεχνολογία και μέγεθος κοντά στης προκατόχου. Ένας άθλος για μηχανικούς, τεχνικούς και αεροδυναμιστές, που σε τεράστιο βαθμό επετεύχθη λόγω του σασί.

Εννοείται πλήρως ανθρακονημάτινο, έχοντας πλέον ως δομικό μέρος του πίσω μέρους τον διαχύτη. Κίνηση απαραίτητη για λόγους χωροταξίας, όπως και η τοποθέτηση των μπαταριών σε σχήμα «T» πίσω από τα καθίσματα και πάνω στο κεντρικό τούνελ. Καθίσματα που πλέον είναι επίσης ενσωματωμένα στο πλαίσιο και πιο κοντά μεταξύ τους, χάρη οικονομίας χώρου, με τα πεντάλ και το τιμόνι να ρυθμίζουν τη θέση οδήγησης. Όλα αυτά, για τη μεγιστοποίηση του χώρου πίσω από την καμπίνα των επιβατών, ήτοι το μηχανοστάσιο. Μεγιστοποίηση πέρα για πέρα κρίσιμη στην υλοποίηση συνολικά του project, καθώς τη θέση του τετρατούρμπινου 8.0 W16 πήρε ένας ολοκαίνουργιος ατμοσφαιρικός (!) V16 8.3 λίτρων εξελιγμένου από την Cosworth. 

Το νέο μοτέρ είναι σημαντικά μακρύτερο από το απερχόμενο, ενώ συνοδεύεται και από ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας πάει μαζί του, στο μηχανοστάσιο, και οι άλλοι δύο στον εμπρός άξονα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι μάστορες της Bugatti κλήθηκαν να χωρέσουν σε χώρο ανάλογο της Chiron, ένα σωρό παραπάνω εξαρτήματα. Κι όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά κατόρθωσαν να κρατήσουν τις διαστάσεις σε παρεμφερή επίπεδα! Η Tourbillon εκτείνεται σε 4.671 χλστ. μήκους και 2.740 χλστ. μεταξονίου, την ώρα που η Chiron βρίσκεται στα 4.544 χλστ. και 2.711 χλστ. αντίστοιχα.

Για τους λάτρεις των αριθμών, ο νέος ατμοσφαιρικός V16 παράγει 1.000 άλογα στις 9.000 σ.α.λ.! Αφού συνέλθεις από το σοκ (σημειωτέον, 1.001 άλογα είχε ο 8.0 W16 quadturbo της Veyron), έρχονται τρία ακόμα ηλεκτρο-σοκ. Η Tourbillon είναι υβριδική, χάρη στους 3 ηλεκτροκινητήρες (2 μπροστά, 1 πίσω) που προσφέρουν άλλους 800 ίππους. Συνολικά, το δεξί πόδι του οδηγού προστάζει 1.800 άλογα, τα οποία περνάνε στους τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Μια μπαταρία 25 kWh φροντίζει για την ενέργεια των ηλεκτροκινητήρων, παρέχοντας μέχρι 60 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας. Κι από επιδόσεις; 0-100 χλμ./ώρα σε 2,0 δλ., 0-300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 10,0 δλ. και τελική (πάντα περιοριζόμενη ηλεκτρονικά) στα 445 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store