Η τακτική αλλαγή λαδιών είναι από τις πιο βασικές και απαραίτητες εργασίες συντήρησης ενός αυτοκινήτου. Κι όμως, υπάρχουν οδηγοί που προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα παραμελώντας ακόμα και αυτή την απλή διαδικασία, με τα αποτελέσματα να είναι συχνά καταστροφικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου ένας ιδιοκτήτης Lincoln Aviator κατάφερε να διανύσει 112.600 χιλιόμετρα (70.000 μίλια) σε 5 χρόνια αλλάζοντας λάδια μόλις δύο φορές. Όταν ο κινητήρας αποσυναρμολογήθηκε, αποκαλύφθηκε μια εικόνα που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε «ρημάδια».
Πρόκειται για έναν 3.0 V6 twinturbo EcoBoost, παρόμοιο με αυτόν που στας Ευρώπας συναντάμε κάτω από το καπό το Ford Ranger Raptor. Καμία σχέση το ένα μοντέλο με το άλλο, καθώς το Aviator αφορά την κατηγορία των premium SUV, άρα δεν σχεδιάζεται για να αντέχει τις ίδιες κακουχίες. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο ο ιδιοκτήτης του να αλλάζει λάδια όποτε το θυμάται. Μόλις άνοιξε ο κινητήρας, η κατάσταση που αντίκρισαν οι άνθρωποι ήταν αποκαρδιωτική. Στο εσωτερικό είχε συσσωρευτεί παχύρρευστα, κολλώδη κατάλοιπα, που δημιουργούνται όταν το λιπαντικό υποβαθμίζεται και παραμένει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο μοτέρ. Τα προβλήματα, όμως, δεν περιορίζονταν σε αυτό. Οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες του συστήματος μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων είχαν καλυφθεί από επικαθίσεις και υπολείμματα φθοράς των εδράνων. Όταν αφαιρέθηκε το κάλυμμα του συστήματος , αποκαλύφθηκε στον πυθμένα μια μεγάλη ποσότητα ασημόχρωμου, πολτώδους υλικού, αποτελούμενου από μεταλλικά κατάλοιπα και λάσπη.
Το λιπαντικό είχε ουσιαστικά χάσει τη δυνατότητα να προστατεύει σωστά τα μηχανικά μέρη, ενώ οι επικαθίσεις δυσκόλευαν τη λειτουργία συστημάτων που απαιτούν καθαρή και σωστή ροή λαδιού. Η σοβαρότερη ζημιά εντοπίστηκε στο έδρανο του έκτου κυλίνδρου, καθότι είχε καταστραφεί και περιστραφεί μέσα στη θέση του. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο κάτω μέρος ενός κινητήρα, αφού το έδρανο είναι απαραίτητο για τη σωστή στήριξη και περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα. Ο μηχανικός που άνοιξε το μοτέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι έχει δει κινητήρες με 390.000 ή ακόμα και 470.000 χιλιόμετρα που βρίσκονταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση από τον συγκεκριμένο. Παράλληλα, όμως, αναγνώρισε ότι ο EcoBoost άντεξε περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της τόσο κακής συντήρησης.
































