Η Toyota δοκιμάζει Hilux με υδρογόνο (+video)

Η Toyota είναι μια από τις λίγες εταιρίες που κοιτάνε την υδρογονοκίνητη εναλλακτική στους ηλεκτροκινητήρες, έχοντας ήδη παρουσιάσει λειτουργικότατα πρωτότυπα των Corolla και GR Yaris, ενώ διαθέτει και το Mirai. Οι Ιάπωνες εξετάζουν ως εναλλακτικό καύσιμο το H2 σε ολόκληρη τη γκάμα τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να κοιτάξουν και το Hilux. Η Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) ενσκήπτει στο ζήτημα, κατασκευάζοντας και δοκιμάζοντας πρωτότυπα Hilux που καίνε υδρογόνο.

Οι Βρετανοί ετοίμασαν 10 υδρογονοκίνητα Hilux στη μονάδα τους, στο Ντέρμπι, εκ των οποίων τα μισά θα χρησιμοποιηθούν σε εκτενείς δοκιμές και τα άλλα μισά σε προωθητικά events, περιλαμβανομένων των επερχόμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Το Hilux FCEV έχει πανομοιότυπες διαστάσεις με το ντίζελ, φτάνοντας τα 5.325 χλστ. σε μήκος, ενώ εμφανισιακά τη μεγάλη διαφορά κάνουν τα αυτοκόλλητα. Κάτω από το αμάξωμα, όμως, τα πάντα είναι διαφορετικά.

Το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης χρησιμοποιεί βασικά στοιχεία από το Mirai, που βρίσκεται στην παραγωγή σχεδόν 10 χρόνια και έχει λανσαριστεί σε δύο γενιές. Κατά την κίνηση του οχήματος, η κυψέλη καυσίμου δεν παράγει εκπομπές ρύπων από την εξάτμιση, παρά μόνο καθαρό νερό. Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε τρεις δεξαμενές καυσίμου υψηλής πίεσης και συνολικής χωρητικότητας 7,8 κιλών, δίνοντας στο πρωτότυπο Hilux μια αυτονομία άνω των 600 χιλιομέτρων, σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα ηλεκτρικό pick-up. Η υβριδική μπαταρία, η οποία αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την κυψέλη καυσίμου των 330 στοιχείων, είναι τοποθετημένη στην καρότσα και όχι στην καμπίνα. Κάτι που εκμηδενίζει το χώρο φόρτωσης, αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για πειραματικό αυτοκίνητο.

Την κίνηση του Hilux FCEV αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας 180 ίππων και 300 Nm, που τοποθετείται στον και κινεί τον πίσω άξονα. Δια τα περαιτέρω ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση, αλλά αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο των Ιαπώνων περιμένουμε το υδρογονοκίνητο Hilux στην αγορά προς το 2026.

Get it on Google Play Download on the App Store