Παγκόσμιο ρεκόρ στο 400άρι από το Lucid Sapphire (+video)

Bugatti Chiron και Tesla Model S Plaid έχουν συνηθίσει να κάνουν ό,τι θέλουν στις κόντρες. Τώρα, όμως, υπάρχει καινούργιος σερίφης στην πόλη, που λένε κι οι Αμερικανοί. Ή νέος δερβέναγας, στη δική μας καθομιλουμένη. Και μιλάμε φυσικά για το Lucid Air Sapphire. Η κορυφαία έκδοση του σαουδαραβικού ηλεκτρικού εξελίχτηκε με έναν και μόνο σκοπό: να κάνει «θρύψαλα» τα ρεκόρ του Model S Plaid, σε ευθεία και στροφές. Αυτό στο 400άρι, δε, είναι ήδη παρελθόν.

Το DragTimes πήρε το τρικινητήριο (ένα μοτέρ εμπρός-δύο πίσω) ηλεκτρικό των 1.240 ίππων και το έβαλε στο dragstrip, προκειμένου να δει «τι ψάρια πιάνει». Κι όχι απλά έβγαλε ψαριά, αλλά την καταβρόχθισε επιτόπου. Το Sapphire πατάει σε ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Michelin PS4S και αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες 20 ιντσών μπροστά – 21 πίσω, για την επίτευξη απίστευτων επιδόσεων.  Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν πως η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί λιγότερο από 2,0 δλ., το 400άρι ολοκληρώνεται σε κάτω από 9,0 δλ. και η τελική ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα, ενώ τονίζουν ότι οι επιδόσεις επιτυγχάνονται «χωρίς εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εργοστασιακή φύση του αυτοκινήτου». Μπηχτή για την Tesla κοινώς, που έχει κατηγορηθεί για διάφορες «παγαποντιές» στα ρεκόρ του Model S Plaid (σλικ ελαστικά, διαφορετικά setups στην ανάρτηση κ.ο.κ.).

Η πραγματικότητα επαληθεύει στο έπακρο τις προσδοκίες, καθώς το Sapphire πέτυχε όλους τους στόχους -στο 400άρι, λογικά δεν λέει ψέματα η Lucid ούτε στην τελική- και μαζί παγκόσμιο ρεκόρ! Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώθηκε σε 1,92 δλ. (1,77 δλ. με rollout) και η γραμμή του τερματισμού των 400 μέτρων έγινε παρελθόν, μετά από μόλις 8,93 δλ. – επίδοση που συνιστά την κορυφαία όλων των εποχών τόσο για ηλεκτρικό, όσο και γενικότερα σεντάν παραγωγής όλων των εποχών! Εξίσου εκπληκτική και η ταχύτητα εξόδου, που άγγιξε τα 250 χλμ./ώρα (248).

Get it on Google Play Download on the App Store