Με eFuels οι αγωνιστικές Porsche 911 GT3

Τα eFuels λογίζονται ως οι σωτήρες των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Συνθετικά, εναλλακτικά και βιοκαύσιμα είναι αυτά που κέρδισαν τη μάχη με τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας ζωή στις Μ.Ε.Κ. και μετά το 2035. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω στη διαδοχή της αμόλυβδης και του ντίζελ, έχοντας εμφανίσει πολλά υποσχόμενα δείγματα. Η αγωνιστική 911 GT3 Cup που η Porsche θα κατεβάσει στο ενιαίο πρωτάθλημα Porsche Mobil 1 Supercup, είναι το πιο πρόσφατο.

Οι Γερμανοί πήραν τη γενναία απόφαση να εξοπλίσουν και τα 32 αυτοκίνητα που συμμετέχουν στη διοργάνωση, με συνθετικά καύσιμα που έχουν αναπτυχθεί από τη συνεργασία Porsche-Mobil. Οι αγωνιστικές 911 GT3 χρησιμοποιούν από το 2021 μερικώς συνθετικά καύσιμα, αλλά από τη νέα σεζόν το ποσοστό υποκατάστασης της αμόλυβδης θα αυξηθεί κατακόρυφα. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «σχεδόν αμιγώς συνθετικά καύσιμα και πιθανόν εκπομπές CO2 σε μηδενικά επίπεδα», οπότε καταλαβαίνουμε πως οι εξακύλινδροι boxer των 500+ ίππων δεν θα καταναλώνουν εξ ολοκλήρου βιοκαύσιμα.

Η Porsche παράγει το eFuel της μέσω μιας διαδικασίας που συνδυάζει ανανεώσιμο υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος προέρχεται από βιογενή πηγή, αλλά στο μέλλον θα εξάγεται απευθείας από την ατμόσφαιρα. Το εργοστάσιό της στη Χιλή τροφοδοτείται από ανεμογεννήτριες. Η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα eFuel και σχεδιάζει να ανοίξει μονάδες παρασκευής στη Χιλή, την Ουρουγουάη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Το Supercup είναι επίσης ένας φάρος για εμάς όταν πρόκειται για eFuels. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν πάντα κινητήριος δύναμη της καινοτομίας – τώρα και όσον αφορά τα καύσιμα», δήλωσε ο Michael Steiner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου έρευνας και ανάπτυξης της Porsche AG. «Μέσω αυτού του project, κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την επίτευξη των στόχων μας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα». Η φετινή σεζόν Porsche Mobil 1 Supercup θα ακολουθεί ως πρόγραμμα υποστήριξης 8 αγώνων της Formula 1 στην Ευρώπη, ξεκινώντας στις  19 Μαΐου και το Grand Prix της Emilia-Romagna (στην Ίμολα, κοντολογίς) και ολοκληρώνοντας την διοργάνωση στη στο Grand Prix της Μόντσα, την 1η Σεπτεμβρίου. Όσο για την ποσότητα του καυσίμου που υπολογίζεται να καταναλωθεί; Η Porsche θα προμηθεύσει όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με περισσότερα από 50.000 λίτρα eFuel!

Get it on Google Play Download on the App Store