Ούτε MotoGP & Hayabusa Turbo δεν φτάνουν το Nevera (+video)

Για το Rimac Nevera έχουμε γράψει και θα γράψουμε πάρα πολλά ακόμα. Μιλάμε για μια κατασκευή που διέλυσε 23 ρεκόρ ταχύτητας σε μια μέρα, καταφέρνοντας κάτι που δεν έχει πετύχει καμία Bugatti ή αυτοκίνητο παραγωγής γενικότερα μέχρι σήμερα. Η ταχύτητα του κροατικού hypercar, η οποία παράλληλα προάγει την ηλεκτροκίνηση με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ούτε καν από supersport μοτοσικλέτες, ούτε καν από βελτιωμένες του είδους, ακόμα ακόμα ούτε καν από τα ίδια, τα MotoGP!!

To carwow οργάνωσε άλλη μια κόντρα μεταξύ του Nevera και οποιουδήποτε ανταγωνιστή. Στην προκειμένη οι αντίπαλοι είχαν δυο ρόδες, με τον έναν να είναι «φτιαγμένος» όσο δεν πάει και τον άλλο να έρχεται κατευθείαν από την κορωνίδα του δίτροχου motorsport. Η Suzuki Hayabusa που βλέπουμε είναι τουρμπισμένη και στημένη για dragster, όπως φανερώνει το μακρύτερο ψαλίδι. Ο 1.300άρης τετρακύλινδρος χαίρει πλέον της συνδρομής στροβιλοσυμπιεστή, βασανίζοντας το πίσω λάστιχο με 380 ίππους και 340 Nm! Το βάρος της Superbusa, όπως λέγεται, φτάνει τα 257 κιλά και διαμορφώνει την ειδική σχέση βάρους-ισχύος στα 0,67 κιλά/ίππο! Το πορτοκαλί-μπλε «εργαλείο» κάνει διάλειμμα από τις πίστες του MotoGP, με έναν αναβάτη (Dani Pedrosa) που έχει πάρει 30+ νίκες στην κορυφαία κατηγορία. Ο 1.000άρης ατμοσφαιρικός ανέρχεται στα 270 άλογα και τα μόλις 120 Nm, αλλά καλείται να κινήσει μόνο 157 κιλά. Άρα μιλάμε για ένα απίστευτο 0,58 κιλά/ίππο!

Αν μετρούσε μόνο ο συσχετισμός αλόγων και κιλών, τότε το Nevera δεν θα κατέβαινε καν στο drag strip. Οι 4 ηλεκτροκινητήρες ναι μεν παράγουν 1.940 κιλά και 2.360 Nm, όμως τόσο αυτοί όσο κυρίως η μπαταρία των 120 kWh ανεβάζουν την ένδειξη της ζυγαριάς στα 2.300 κιλά. Με τετράτροχα στάνταρ, ειδικά παραγωγής, τα 1,18 κιλά ανά ίππο συνιστούν απίστευτη επίδοση. Δίπλα στις μηχανές, όμως, το Nevera φαντάζει (και συγκριτικά είναι) τουλάχιστον υπέρβαρο, για να μην πούμε παχύσαρκο. Κάπου εδώ, ωστόσο, μπαίνει στην εξίσωση η χαώδης διαφορά στη δύναμη, μαζί με τα χαρακτηριστικά απόδοσης.

Το Nevera έχει πάνω από την 7πλάσια ιπποδύναμη σε σχέση με την KTM και πάνω από την 5πλάσια έναντι της Superbusa, ενώ για ροπή χάνεται το νόημα των αριθμών: κοντά 20 φορές πάνω από το MotoGP, άλλες 7 πάνω από την τουρμπισμένη Hayabusa! Το κυριότερο, όμως, είναι άλλο. Στο Rimac ο οδηγός δεν αγχώνεται ούτε για σπινάρισμα, ούτε για σούζα. Πατάει τέρμα το γκάζι και χάνεται στον ορίζοντα. Στις μοτοσικλέτες αντίθετα, οι αναβάτες έχουν το νου τους τόσο στο να μην γλιστρήσει το πίσω μέρος, όσο και να μην σηκωθεί το μπροστά. Το αποτέλεσμα; Μια εκπληκτική νίκη των τεσσάρων τροχών, κατ’ επανάληψη μάλιστα (2-1 το σκορ με την αγωνιστική, 3-0 «σβηστά» με τη βελτιωμένη).

Get it on Google Play Download on the App Store