Νέο Skoda Enyaq RS Race φουλ για WRC (+video)

Η Skoda παρουσίασε μια εναλλακτική οπτική στα πλάνα της για το WRC, ντύνοντας το Enyaq RS σε αγωνιστική περιβολή και δίνοντας στο Fabia RS Rally2 έναν μεγαλύτερο, αλλά και αμιγώς ηλεκτρικό, αδελφό.

Το Enyaq RS Race φοράει ανθρακονημάτινα αεροδυναμικά βοηθήματα, φουσκωμένα φτερά, διαφορετικούς προφυλακτήρες και χαμηλωμένη ανάρτηση, σε συνδυασμό με μεγαλύτερους τροχούς και την ανάλογη φροντίδα στο αμάξωμα. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει έτοιμο για να κατέβει σε ειδικές διαδρομές, με την επισήμανση πως οι ζάντες θα πρέπει να κατέβουν σε διάσταση (18 ίντσες βάσει τωρινών κανονισμών, 19άρες εδώ). Το πλάτος αυξάνεται κατά 72 χλστ. εμπρός και 112 χλστ. πίσω συγκριτικά με το κανονικό Enyaq Coupe RS, την ώρα που το ύψος μειώνεται κατά 70 χλστ. Η προσοχή που δόθηκε στην αεροδυναμική δεν φαίνεται μόνο από τη χαμηλότερη γραμμή της οροφής, αλλά και από τα ειδικά καλύμματα στο πίσω παρμπρίζ και τους τροχούς. Συν τοις άλλοις, έχουν χρησιμοποιηθεί συνθετικά υλικά σε πολλά πάνελ (προφυλακτήρες, φτερά, οροφή, παράθυρα), μειώνοντας το βάρος κατά 315 κιλά (1.868 στο σύνολο).

Στο θέμα της ισχύος δεν διαφοροποιείται από το πολιτικό μοντέλο, με τους δυο ηλεκτροκινητήρες να παραμένουν στα 340 άλογα και 545 Nm, έχοντας από κοντά τη μπαταρία των 82 kWh. Το ελαφρύτερο Race, όμως, επιταχύνει αρκετά καλύτερα από το απλό Enyaq RS στο 0-100 χλμ./ώρα, κατεβάζοντας το χρόνο κάτω από τα 5,0 δλ. (αντί 5,5 δλ.). Η τελική, αντίθετα, μένει αμετάβλητη και περιοριζόμενη, στα 180 χλμ./ώρα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο ταχύτερο, αλλά και για τις ανάγκες της αγωνιστικής χρήσης, τα φρένα πλέον είναι κεραμικά και με 10πίστονες δαγκάνες μπροστά.

Αναφορικά με τον προσανατολισμό του Enyaq RS Race, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πρωτότυπο είναι βέβαια, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο Oliver Solberg (πρώτο φαβορί για τον τίτλο στα Rally2 φέτος) κάτι λέει. Για να «παίξει» στο WRC, στην κατηγορία Rally1, εξαιρετικά απίθανο. Αν η Skoda Motorsport πάρει την απόφαση να ανέβει σκαλί από τα Rally2, δεδομένα θα το κάνει με το Fabia (που ούτως ή άλλως, είναι και κυρίαρχο στη δεύτερη τη τάξει βαθμίδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος). Άρα πόθεν προορίζεται το Enyaq RS Race; Καταρχάς δεν αποκλείεται μελλοντικά να προστεθεί κατηγορία ηλεκτρικών στο WRC, οπότε να το πρώτο σενάριο. Το δεύτερο, και πιο βάσιμο, θέλει τη Skoda να κατεβαίνει με το Enyaq στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross, όπου ήδη συμμετέχουν EVs με διπλούς ηλεκτροκινητήρες και μέγιστη απόδοση 680 ίππων/880 Nm.

Get it on Google Play Download on the App Store