Έρχονται εμπρός πράσινα φώτα φρένων! (+video)

Ο τομέας της ασφάλειας είναι βαρυσήμαντος για κάθε αυτοκινητοβιομηχανία, με τα τελευταία και πιο σύγχρονα συστήματα να εστιάζουν στην υποβοήθηση του οδηγού και στην ελαχιστοποίηση ενός ατυχήματος. Ωστόσο και άλλες εταιρείες πατεντάρουν διάφορες τεχνολογίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η Lumaco Innovations AG, από την Σλοβακία, δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα εμπρός φρένων, που ανάβουν όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου και ενεργοποιηθούν τα κόκκινα πίσω φώτα. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ανάβει κόκκινο φως μπροστά, αλλά πράσινο. Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την εφεύρεση είναι «να βλέπει και να τον βλέπουν». Δηλαδή οι άλλοι οδηγοί και πεζοί να αντιλαμβάνονται ότι το όχημα φρενάρει, το οποίο με τη σειρά του το κάνει γνωστό από το πράσινο LED φως που ανάβει μπροστά και είναι τοποθετημένο στη μάσκα ή στον προφυλακτήρα.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Lubomir Marjak, ο οποίος έχει επίσης ευρωπαϊκή πατέντα για αυτή την τεχνολογία, αναμένει ότι το μπροστινό φως φρένων θα μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Το σύστημα λειτουργεί μέσω μιας πράσινης λωρίδας LED που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ανάβει μαζί με τα πίσω φώτα φρένων, όταν πατηθεί το πεντάλ του φρένου. Το πράσινο χρώμα επιλέχθηκε επειδή είναι καθαρό και γρήγορα αναγνωρίσιμο και δεν χρησιμοποιείται ακόμη στην αυτοκινητοβιομηχανία, γράφει η Slovakia Postsen.

Για να εφαρμοστεί στην πράξη το μπροστινό φως φρένων, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτούν αποτελέσματα δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Κάτι που ξεκίνησε να γίνεται πριν από λίγες μέρες σε πόλεις της Σλοβακίας. Αν τελικά το εγχείρημα πετύχει, τότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη. Αρκεί να το μάθει ο κόσμος και να μη νομίζει ότι είναι ένα after market αξεσουάρ.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το σχετικό βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store