Το αυτόματο GR Yaris «σβήνει» τα χειροκίνητα (+video)

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη είδηση στην ανανέωση του GR Yaris, περισσότερο και από την αύξηση ισχύος, ήταν αναμφίβολα η απόφαση της Toyota για προσθήκη αυτόματου κιβωτίου στις επιλογές των αγοραστών. Μια ολοκαίνουργια μετάδοση 8 σχέσεων μονού συμπλέκτη, κόντρα σε όλα τα διπλού της αγοράς, ήρθε να μπει δίπλα στην 6τάχυτη μηχανική, που συνεχίζει να αποτελεί τη στάνταρ οδό. Όχι, όμως, την ταχύτερη.

Αυτός ήταν εξαρχής ο λόγος για την εξέλιξη του αυτόματου κιβωτίου, πέρα από τη ζήτηση και τους ρύπους. Οι δυο επιπλέον σχέσεις επιτρέπουν κοντύτερη κλιμάκωση στις πρώτες, προς τέρψη της επιτάχυνσης, αξιοποιώντας στο έπακρο τους 20 επιπλέον ίππους του G16E-GTS. Με 280 άλογα (300 το JDM) πλέον ο 1.600άρης τρικύλινδρος τούρμπο, αλλά βλέποντας το video (στο 22.27 και πέρα) του carwow και στα 261 να ήταν, το 8άρι Direct Automatic Transmission θα τον έκανε να φαινόταν 300άρης. Οι Άγγλοι είχαν το προνόμιο να βάλουν στην ευθεία το προηγούμενο GR Yaris, μαζί με τις δυο εκδόσεις του νέου. Δύο χειροκίνητα, δηλαδή, εναντίον του αυτόματου.

Τα προγνωστικά προφανώς ήθελαν το απερχόμενο σε ρόλο σίγουρου αουτσάιντερ, για να μην πούμε χαμένου. Οπότε το -θεωρητικά- ντέρμπι είναι ανάμεσα στις δυο εκδοχές του νέου. Παρόλα αυτά ντέρμπι δεν είχαμε ούτε στα πρώτα μέτρα. Το launch control και οι ταχύτατες αλλαγές σχέσεων στέλνουν το αυτόματο κατευθείαν μπροστά, αφήνοντας τα δυο χειροκίνητα να μετρούν καρότσες μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δυο νέων GR Yaris, δείχνοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο το ρόλο που μπορεί να παίξει ο τύπος μετάδοσης. Αριθμοί δεν ανακοινώνονται, αλλά πολύ πιθανό το JDM GR Yaris με τα 300 άλογα, να πέφτει κάτω (και αρκετά μάλιστα) από τα 5,0 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα!

Get it on Google Play Download on the App Store