«Σβηστά» 376 χλμ./ώρα η νέα Corvette ZR1! (+video)

Όταν συζητάμε για τελική ταχύτητα, η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη Bugatti, τα Koenigsegg, τα Hennessey κι ούτω καθεξής. Corvette ούτε κατά διάνοια δεν μπαίνει στην εξίσωση, ή καλύτερα δεν έμπαινε. Γιατί πλέον, η νέα ZR1 δείχνει τα δόντια και τα άλογά της δίχως αιδώ, ακόμα και στα πιο διαφημισμένα hypercars!

Το -με χαρακτηριστική ευκολία- ισχυρότερο αμερικανικό αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών, συνοδεύεται από εργοστασιακούς αριθμούς που προκαλούν δέος. Ένας κτηνώδης 5.5 V8 twinturbo βομβαρδίζει με 1.079 ίππους και 1.123 Nm ροπής τους πίσω τροχούς, ξεπερνώντας σε δύναμη -μεταξύ άλλων- τη Lamborghini Revuelto, την Pagani Utopia και το Mercedes-AMG One, στροφάροντας παράλληλα μέχρι τις 8.000 σ.α.λ.! H Chevrolet δεν ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα, αλλά αναφέρει πως μέσα στο Nurburgring 4 δοκιμαστές ξεπέρασαν τα 320 χλμ./ώρα στην πρώτη τους επαφή με το αυτοκίνητο, δείγμα της ταχύτητας αλλά και της εμπιστοσύνης που εμπνέει. Η τελική ταχύτητα ξεπερνά κατά πολύ τα 346 χλμ./ώρα, πάντα κατά δήλωση των Αμερικανών, ενώ το 400άρι καλύπτεται σε 9,7 δλ. με ταχύτητα εξόδου 241 χλμ./ώρα. Πάμε λίγο στα της τελικής τώρα.

Το «ξεπερνά κατά πολύ τα 346 χλμ./ώρα» μέχρι τώρα, ήταν ανοιχτό σε μετάφραση. Σίγουρα πάνω από 360 χλμ./ώρα, ενδεχομένως και από τα 370 χλμ./ώρα. Σωστά; Ολόσωστα, όπως αποδεικνύουν τα μετρητικά όργανα και η οβάλ πίστα του Papenburg. Οι Αμερικανοί πήγαν την Corvette ZR1 στη γερμανική πίστα, προκειμένου να δουν τί μπορεί να κάνει. Δεν ήταν επίσημη προσπάθεια κατάρριψης κάποιου ρεκόρ, δηλαδή. Η ZR1 έκανε τα περάσματα φορτωμένη με μηχανικό στο δεξί κάθισμα, κανονικά με το λάπτοπ του, ο οποίος εξέταζε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Στο αριστερό, δε, ήταν ο πρόεδρος της GM, Mark Reuss, και όχι επαγγελματίας οδηγός αγώνων. Παρόλο το έξτρα βάρος, η παντοδύναμη «Κορβέτα» έφτασε μέχρι τα 375,78 χλμ./ώρα, κρατώντας μάλιστα «κάβα» δυο σχέσεις στο κιβώτιο! Με την 6η ταχύτητα στον κόφτη ξεπέρασε τα 375 χλμ./ώρα, ενώ το αυτόματο διπλού συμπλέκτη αριθμεί 8. Κάτι που σημαίνει ότι χωρίς συνοδηγό και περισσότερη άπλα, ώστε να αξιοποιηθούν η 7η και η 8η σχέση, η ZR1 σχεδόν σίγουρα θα ξεπεράσει τα 380 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store