Η ειδική βαφή της Nissan που φέρνει δροσιά (+video)

Κάθε φορά που το θερμόμετρο ξεσκονίζει την κορυφή των ενδείξεων, σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά το πώς θα μπούμε στο αυτοκίνητο. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα έχει γίνει «φούρνος», περιμένουμε το κλασικό κύμα ζέστης να μας χτυπήσει κατάμουτρα μόλις ανοίξουμε την πόρτα, δεν μας προκαλεί έκπληξη το κάψιμο στις παλάμες από τιμόνι και λεβιέ, ούτε το αντίστοιχο σε πλάτη και μαλακά μόρια από τα καθίσματα (αν είναι και δερμάτινα, σαν να κάθεσαι σε εστία κουζίνας). Η Nissan έρχεται να δώσει τη λύση στην πάλη με τον ήλιο, τις σκιές και τις ηλιοπροστασίες, εξελίσσοντας μια ειδική θερμομονωτική βαφή.

Το Cool Paint, όπως πολύ απλά ονομάζεται η νέα τεχνολογία των Ιαπώνων, ουσιαστικά φέρνει τις μονώσεις των ταρατσών στο αμάξωμα των αυτοκινήτων. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για να κρατούν δροσερά τα σπίτια, για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να ντύσουν ένα αμάξι. Κυρίως, βέβαια, γιατί είναι πολύ πηχτές σε σύσταση και θέλουν ρολό. Η Nissan, ωστόσο, κατάφερε να κάνει κάτι παρόμοιο. διατηρώντας τη διαδικασία βαφής αναλλοίωτη. Καρδιά του Cool Paint είναι δυο μικροσωματίδια, τα οποία οποία λειτουργούν ως ανακλαστήρες θερμότητας και ακτινοβολίας: το ένα αντανακλά τις ακτίνες που βρίσκονται κοντά στο υπεριώδες φάσμα, ενώ το άλλο δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω του και αποκρούει τις ακτίνες του ήλιου.

Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, αν αναλογιστούμε τη διαφορά στη σύσταση μεταξύ της συγκεκριμένης βαφής και ενός τυπικού, θερμομονωτικού χρώματος. Το Cool Paint είναι τόσο λεπτό, ώστε μπορεί να ψεκάζεται κανονικά από τα μπεκ στη γραμμή παραγωγής, δημιουργώντας ένα φιλμ 120 microns. Τα αντίστοιχα στις μονώσεις ξεπερνούν τα 400 microns, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 800! Η Nissan έβαλε τη νέα της βαφή στο Leaf, τοποθετώντας δίπλα του ένα ίδιο με το εργοστασιακό λευκό χρώμα, και τα άφησε να «ψηθούν». Το αποτέλεσμα; Η θερμοκρασία στο καπό με το παραδοσιακό χρώμα έφτασε τους 44 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που το «δροσερό» Leaf δεν ξεπέρασε τους 33,2 βαθμούς!

Μια διαφορά που όχι μόνο γίνεται αισθητή στην καμπίνα των επιβατών, αλλά παράλληλα βελτιστοποιεί τη λειτουργία του οχήματος. Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο και πιο δυνατά πρέπει να δουλεύει ο κλιματισμός, αυξάνοντας την κατανάλωση στα θερμικά και μειώνοντας την αυτονομία στα ηλεκτρικά. Προς το παρόν η επαναστατική βαφή της Nissan βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών, όμως η φίρμα από τη Γιοκοχάμα δεσμεύεται πως θα περάσει στην παραγωγή.

Get it on Google Play Download on the App Store