Έτσι καταπίνει βράχια το Ford Ranger Raptor (+video)

Το Ranger Raptor είναι ένα από τα ικανότερα τετράτροχα εκτός δρόμου, τρέφοντας μεγάλη αγάπη για βράχια, βουνά, νερόλακκους και οτιδήποτε μπορεί να ρημάξει κάθε απλό αυτοκίνητο. Το κορυφαίο pick up της Ford, όμως, δεν είναι κάτι απλό. Πρόκειται για μια στοχευμένη κατασκευή, εξελιγμένη με έναν και μόνο σκοπό: να μη σταματά πουθενά.

Ο οδοστρωτήρας του «Μπλε Οβάλ» οφείλει εν πολλοίς το ισοπεδωτικό του χαρακτήρα στην ανάρτηση Live Valve Internal Bypass, που «διαβάζει» διαρκώς το έδαφος και προσαρμόζει την απόσβεση στην εκάστοτε μορφολογία, παρέχοντας ταυτόχρονα 7 διαφορετικά προγράμματα (Normal, Tow/Haul, Sport, Slippery, Off-Road, Rock Crawl και Baja). Το hardware της ανάρτησης φέρει την υπογραφή της FOX, ενώ η ρύθμιση και η εξέλιξή της πραγματοποιήθηκαν από την Ford Performance χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μηχανικής με τη βοήθεια υπολογιστή (CAE) και δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες. Συνεργαζόμενο με τα ανανεωμένα, επιλέξιμα προφίλ οδήγησης του Ranger Raptor, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα Live Valve Internal Bypass έχει εξελιχθεί ώστε να προσφέρει βελτιωμένη άνεση στο δρόμο και οδηγική ποιότητα σε συνθήκες εκτός δρόμου, τόσο με υψηλές όσο και με χαμηλές ταχύτητες.

Για προστασία από το φαινόμενο του απότομου τερματισμού της ανάρτησης, το δοκιμασμένο στους αγώνες σύστημα FOX Bottom-Out Control προσφέρει μέγιστη δύναμη απόσβεσης στο τελευταίο 25% της διαδρομής του αμορτισέρ. Αντίστοιχα, το σύστημα μπορεί να σκληραίνει τα πίσω αμορτισέρ, ώστε να το πίσω μέρος να μην βυθίζεται στις έντονες επιταχύνσεις, κάτι που βελτιώνει τη σταθερότητα του οχήματος. Με τα αμορτισέρ να παρέχουν τη σωστή ποσότητα απόσβεσης σε κάθε θέση, το Ranger Raptor παραμένει ακλόνητο τόσο στην άσφαλτο όσο και στα κατσάβραχα.

Η μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων με τους νέους, ανθεκτικούς, αλλά και αλουμινένιους συγχρόνως πάνω και κάτω βραχίονες εμπρός, και τον αναβαθμισμένο σύνδεσμο Watt πίσω, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περισσότερο έλεγχο σε ανώμαλα εδάφη με υψηλή ταχύτητα. Σε αυτό συμβάλλει και μια σειρά δομικών ενισχύσεων όπως τα σημεία έδρασης των bumpstops, οι βάσεις στους θόλους των τροχών και τους πίσω συνδέσμους των αμορτισέρ, διασφαλίζουν ότι το σασί μπορεί να διαχειρίζεται υποδειγματικά ακόμα και τις πλέον απαιτητικές συνθήκες off-road οδήγησης. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις προστατευτικές ποδιές και την απόσταση των 265 χλστ. από το έδαφος, ούτε τα χωμάτινα λάστιχα BFGoodrich K03 σε διάσταση 285/70 R17.

Το Ranger Raptor μόλις ξεκίνησε την εμπορική του πορεία στις Η.Π.Α., εξ ου και το ενημερωτικό video της FOX για τις αρετές του συστήματός της. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, το 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και το 3.0 V6 twinturbo EcoBoost είναι κοινά με το δικό μας, αλλά οι Αμερικανοί απολαμβάνουν σημαντικά υψηλότερη ισχύ. Από τα 292 άλογα και 491 Nm που διαθέτει το ευρωπαϊκό Ranger Raptor, το αμερικανικό ανεβαίνει στους 405 ίππους και τα 583 Nm (+113 άλογα και +92 Nm, δηλαδή).

Get it on Google Play Download on the App Store