Τα αερο-δυναμικά μυστικά του νέου Honda Civic Type R

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Honda ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης του «καυτού», νέου Civic Type R, το οποίο είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής με κίνηση στους εμπρός τροχούς, όλων των εποχών στο Nürburgring. Για να συμβεί αυτό οι μηχανικοί της Honda έχουν τελειοποιήσει κάθε πτυχή του Civic Type R. Από το στήσιμο των αναρτήσεων, τον κινητήρα, τις ενισχύσεις στο πλαίσιο, μέχρι σε κάθε τμήμα του αμαξώματος.

Η λειτουργική σχεδίαση των επιφανειών είναι προϊόν συνεργασίας με επίλεκτα μέλη του παγκόσμιου δικτύου προμηθευτών της Honda από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού – όπως η J.A.S. Motorsport, προμηθευτής του WTCR, καθώς και μηχανικοί του Super GT από τις εγκαταστάσεις του HRD στην Sakura. Με τη συνδρομή της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής (CFD), οι μηχανικοί κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την αντίσταση του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο. Ως αποτέλεσμα, βελτιώθηκε ο συντελεστής οπισθέλκουσας έναντι της προηγούμενης γενιάς Civic Type R, με καλύτερα ελεγχόμενη ροή αέρα και μειωμένες αλλαγές πίεσης πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις λεπτομέρειες, όπως τα μπροστινά φτερά, τα οποία διαθέτουν ένα μεγάλο αεραγωγό πίσω από τον τροχό που βοηθά στη μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του θόλου. Η ροή αέρα από τους αεραγωγούς καθοδηγείται κατά μήκος του αυτοκινήτου και των μαρσπιέ, προτού απομακρυνθεί από τους θόλους των πίσω τροχών και τον πρόβολο μέσω του μικρού σπόιλερ που βρίσκεται στο άκρο των μαρσπιέ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά λειτουργούν σε συνδυασμό με τους φαρδύτερους θόλους των πίσω τροχών, που τώρα είναι πλήρως ενσωματωμένοι στο αμάξωμα, διαμορφώνοντας μία λεία και καθαρή επιφάνεια, η οποία δεν επηρεάζει τη ροή του αέρα. Το σχήμα τους εμποδίζει τις διακυμάνσεις πίεσης που παρατηρούνταν στην προηγούμενη γενιά γύρω από την πέμπτη πόρτα, εξασφαλίζοντας μία πιο ομαλή ροή αέρα στον πίσω διαχύτη και την αεροτομή. Στη σπορ εμφάνιση συνεισφέρουν οι σμιλεμένοι, μυώδεις θόλοι των τροχών που φιλοξενούν νέους, ανθεκτικούς τροχούς ελαφρού κράματος, με σχέδιο ζάντας ‘stepless reverse’ διαμέτρου 19 ιντσών σε ματ μαύρο χρώμα. Αυτοί συνδυάζονται με τα ειδικά για το μοντέλο ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S 265/30R/19.

Ο απέριττος και διακριτικός μπροστινός προφυλακτήρας είναι σχεδιαστικό χαρακτηριστικό του Civic e:HEV. Ο αεραγωγός είναι μεγαλύτερος σε πλάτος και ύψος για να χωρέσει το μεγάλο intercooler, αυξάνοντας τη ροή του αέρα τόσο προς αυτό όσο και προς στα μπροστινά φρένα. Το μεγαλύτερο κατά 10% άνοιγμα έναντι εκείνου της προηγούμενης γενιάς δημιουργεί κάποιους περιορισμούς, γι’ αυτό και το νέο Type R αντικαθιστά τα φώτα ομίχλης και τα πλαίσια του Civic e:HEV με κομψές, λεπτές, κάθετες εισαγωγές αέρα που τονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου και διοχετεύουν αέρα στα μπροστινά φρένα. Για την καλύτερη απαγωγή θερμότητας από το χώρο του VTEC Turbo των 2.0 λίτρων 329 PS, στο αλουμινένιο καπό έχει προστεθεί ένας αεραγωγός, ο οποίος συνεργάζεται με τη μεγάλη εισαγωγή για τη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα και τη δημιουργία αεροδυναμικής πίεσης στο μπροστινό μέρος.

Πίσω, η νέα σχεδίαση τόσο του διαχύτη όσο και της αεροτομής συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του κάθετου αεροδυναμικού φορτίου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της αντίστασης του αέρα. Εγκατεστημένη σε νέα χυτά αλουμινένια στηρίγματα, η πίσω αεροτομή είναι φαρδύτερη και χαμηλότερη από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, και αναδεικνύει την κομψή γραμμή της οροφής. Η θέση του βασικού στοιχείου της αεροτομής έχει βελτιωθεί με κλίση προς τα πάνω, βοηθώντας στην παραγωγή κάθετης δύναμης και μειώνοντας τη συνολική αντίσταση. Η θέση της πτέρυγας – εν μέρει τοποθετημένη στο πορτμπαγκάζ από ρητίνη – βελτιώνει επίσης την ορατότητα μέσα από το αυτοκίνητο, καθώς ευθυγραμμίζεται με την άκρη του πίσω παρμπρίζ.

Get it on Google Play Download on the App Store