Η Honda έβαλε VTEC σε ηλεκτρικό! (+video)

Μία με μία οι αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν ήχους βενζινοκινητήρων στα ηλεκτρικά τους. Πρώτη διδάξασα η Hyundai, που έχει κερδίσει το θαυμασμό και της BMW M. Τα «playback» στην αυτοκίνηση, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Sound composers διαθέτουν και πολλά μοντέλα με θερμικούς κινητήρες, σπορ κιόλας, καθώς τούρμπο, ρύποι και εξηλεκτρισμός έχουν χαλάσει την ποιότητα της χροιάς. Τα αυτιά μας ξέρουν πολύ καλά ότι όταν λέμε για ήχο μοτέρ, δυο ονόματα έρχονται πρώτα στο μυαλό: VTEC Honda. Πλέον έρχονται και σε ηλεκτρική εφαρμογή!

Σε παρουσίαση της νέας γενιάς ηλεκτρικών μοντέλων 0 Series, οι Ιάπωνες έδειξαν ένα πειραματικό σύστημα παραγωγής ήχων. Το εν λόγω sound composer τοποθετείται δοκιμαστικά σε ένα e, προσφέροντας στον οδηγό τη δυνατότητα επιλογής ήχων από παλιούς θρύλους της Honda. Θες να πατάς γκάζι στο e και να ακούς NSX, CRX, Civic Type R ή S2000; Μπορείς! Και μάλιστα έχοντας μπροστά σου το καντράν του S2K (ή του NSX, ή του CRX και πάει λέγοντας), για να βλέπεις το στροφόμετρο να γεμίζει τις 9άρες σε πλήρη αντιστοιχία με τα ντεσιμπέλ. Κάποιες επιλογές -περιλαμβανομένων μονοθεσίου της Formula 1 και αεροσκάφους– μπαίνουν καθαρά για το χιουμοριστικό της υπόθεσης, αλλά δεν παύουν να δίνουν ηχόχρωμα στη μονοτονία και τη λειτουργική σιγή ενός EV.

Η Honda δεν επιβεβαίωσε αν η συγκεκριμένη εφαρμογή θα περάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής, αλλά το πιθανότερο είναι να γίνει – στο άμεσο μέλλον, για την ακρίβεια. Εξάλλου, έχει ήδη επισημοποιηθεί πως το επόμενο NSX (αν ονομαστεί έτσι) θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Δεν γίνεται να έχεις τέτοιο αυτοκίνητο, και να ακούγεται με το  «ιιιιιι» των ηλεκτροκινητήρων. Οπότε απλά περιμένουμε.

Get it on Google Play Download on the App Store