Η νέα DS SM αναβιώνει τη γαλλική αριστοκρατία

Ένας θρύλος επιστρέφει από τα παλιά για τις Citroen και DS, καθώς η δεύτερη μόλις παρουσίασε την ολοκαίνουργια SM. Το αυτοκίνητο που αναβιώνει την αριστοκρατική και πρωτοπόρο Citroen-Maserati SM!

Η νέα SM Tribute μπορεί να είναι ακόμα πρωτότυπο, με σκοπό τον εορτασμό 10 χρόνων από την ανακήρυξη της DS ως αυτόνομης μάρκας, ωστόσο μοιάζει πανέτοιμη για παραγωγή. Κυριότερα, ωστόσο, είναι πανέτοιμη να κλέψει όποια καρδιά και βλέμμα διασταυρωθεί μαζί της. Το σχεδιαστικό τμήμα της DS Automobiles παρέδωσε σεμινάρια, ενσωματώνοντας στη σημερινή σχεδιαστική πραγματικότητα ένα σχέδιο του 1968 (που ούτως ή άλλως, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του). Η χαρακτηριστικότατη κλίση της οροφής και η διαμόρφωση του πίσω μέρους, τα φώτα πίσω από το ενιαίο κρύσταλλο μπροστά, το αμάξωμα που «κατεβαίνει» και καλύπτει τους πίσω τροχούς, όλα άψογα παρμένα από την αρχέγονη SM και προσαρμοσμένα σε ένα φουτουριστικό τετράτροχο του 2024.

Εξυπακούεται ότι μεταξύ SM και SM Tribute Concept υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Καταρχάς το μέγεθος. Η καινούργια SM εμφανίζεται μεγαλύτερη σε όλες τις διαστάσεις, φτάνοντας τα 4.940 χλστ. μήκους (+47 χλστ.), 1.976 χλστ. πλάτους (+140 χλστ.) και 1.340 χλστ. ύψους (+16 χλστ.), ενώ και οι ζάντες των 22 ιντσών δεν έχουν καμία σχέση με τις 15άρες των 70’s. Μοναδική πινελιά η λωρίδα LED πίσω, που απαρτίζει τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα και εκτείνεται μέχρι το μέσο του πίσω φτερού, δίνοντας έμφαση στο κάλυμμα του τροχού.

Στο εσωτερικό οι νύξεις στο παρελθόν συνεχίζονται, με το οριζόντιο μοτίβο και το σχήμα των καθισμάτων. Η ενιαία διάταξη των οθονών, το head-up display και το αεροπορικού τύπου τιμόνι, όπως και οι ανακυκλωμένες/ανακυκλώσιμες επενδύσεις, αντίθετα είναι ξεκάθαρα τέκνα της σημερινής εποχής.

Η DS δεν ανακοινώνει κάτι σχετικά με τα μηχανικά μέρη, πέρα από ότι η νέα SM είναι ηλεκτρική. Και λέμε «νέα SM» αντί απλά «πρωτότυπο», καθώς στην αρχή της χρονιάς οι Γάλλοι δήλωναν για τον ερχομό μιας αμιγώς EV ναυαρχίδας, που θα δείχνει την επόμενη μέρα της σχεδιαστικής γλώσσας ολόκληρης της φίρμας. Μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσίαση της SM Tribute, η οποία σχεδόν σίγουρα θα μπει στην παραγωγή. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το 2026, αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Get it on Google Play Download on the App Store