Toyota Corolla του 1988 μυρίζει καινουργίλα

Τα παλιά Toyota Corolla ήταν ο ορισμός του «δε σπάει, δε χαλάει», αφού πέρα από «λάδια – φίλτρα» και μια τυπική συντήρηση γενικότερα δεν ζητούσαν κάτι άλλο. Εξάλλου και από μηχανικής πλευράς ήταν απλής κατασκευής (όπως άλλωστε όλα τα αυτοκίνητα τότε), δίχως ένα σωρό αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ κ.λπ. Στην καλύτερη περίπτωση να είχαν υδραυλικό τιμόνι, αφού για παράδειγμα αυτή η ευκολία, τα ηλεκτρικά παράθυρα, το ραδιόφωνο και ο κλιματισμός ανήκαν στα εξτρά ή στις πιο πλούσιες εκδόσεις.

Ένα τέτοιο «αθάνατο» Corolla που έχει μεγαλώσει και μετακινήσει πολύ κόσμο και στην Ελλάδα, είναι το εικονιζόμενο έκτης γενιάς, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1987-1992. Οι περισσότεροι προτιμούσαν την «κούρσα», δηλαδή το τετράθυρο σεντάν, άλλοι επέλεγαν το σαφώς πιο σπορτίφ σχεδιαστικά λίφτμπακ με τη χαρακτηριστική αεροτομή στο τελείωμα του αμαξώματος, ενώ ελάχιστα ήταν 3θυρα, 5θυρα και σπάνια στέισον βάγκον. Κάποια Corolla E90 συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους «φορτωμένα» με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ πωλούνται και αρκετά μεταχειρισμένα.

Αυτό που βρήκαμε σε αγγελία, έχει ίσως τα λιγότερα χιλιόμετρα από οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο. Θα έλεγε κανείς ότι ακόμα έχει τη μυρωδιά του καινούργιου στο εσωτερικό του, αφού μοιάζει λες και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Άλλωστε με μόνο 16.770 χιλιόμετρα στο οδόμετρό του και χωρίς φθορές είναι σαν καινούργιο, παρά τα 36 χρόνια από τότε ταξινομήθηκε, τον Ιούλιο του 1988. Πρόκειται για τη βασική έκδοση XL, με καρμπυρατέρ και τον 12βάλβιδο 1.300άρη κινητήρα των 75 ίππων και 103 Nm ροπής. Ισχύς που επαρκούσε τότε για το αμάξωμα των 950 κιλών και 4,2 μ. μήκους, αφού εξασφάλιζε επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 11,7 δλ. Το συγκεκριμένο όμως χάνει πολύ σε επιδόσεις λόγω του αυτόματου κιβωτίου των 3 ταχυτήτων και του 0-100 χλμ./ώρα σε 17,0 δλ.

Το oldtimer αυτό Corolla «φοράει» νέα τετράδα ελαστικών, έχει νέα σωληνάκια και κυλίνδρους στα φρένα, νέα μπαταρία, έχουν αλλαχτεί όλα τα υγρά, ο ιμάντας χρονισμού και δεν χρειάζεται καμία συντήρηση. Βρίσκεται σε εμπορία αυτοκινήτων στη Γερμανία και πωλείται στην τιμή των 7.500 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store