Σε μαζική παραγωγή το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla

Η Tesla είναι σαν να παλεύει να κάνει πραγματικότητα τις ταινίες του «Εξολοθρευτή». Πριν λίγο καιρό ήρθε στη δημοσιότητα ένα -από τα πολλά, όπως ακούγεται- περιστατικό, με ρομπότ γραμμής παραγωγής να επιτίθεται σε εργαζόμενο. Ποια είναι η επόμενη κίνηση των Αμερικανών; Να περάσουν σε μαζική συναρμολόγηση το ανθρωποειδές κατασκεύασμα, που βγάζει βγαλμένο από το «I, Robot».

Ο Optimus (να έχουμε και μια εσάνς από «Transformers») εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2021, ως μέρος του οράματος του Elon Musk για εξερεύνηση και αποίκηση άλλων πλανητών. To αρχικό σκεπτικό πίσω από τον Optimus ήταν να επισκεφθεί άλλους πλανήτες και να διερευνήσει τις πιθανότητες «μετακόμισης» από ανθρώπους, δίχως την ανάγκη αποστολής επανδρωμένων αποστολών. Με άλλα λόγια τα ρομπότ θα έκαναν τη δουλειά των αστροναυτών, όπως ακριβώς βλέπουμε σε παραγωγές επιστημονικής φαντασίας από το Χόλιγουντ.

Το πρόγραμμα της SpaceX συνεχίζει κανονικά, αλλά πλέον η προοπτική για τον Optimus «προσγειώνεται» στα δικά μας δεδομένα. Όπως ανακοίνωσε η ίδια, η Tesla, ανοίγουν δεκάδες θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης του Palo Alto, προκειμένου αφενός να κατασκευαστεί μονάδα μαζικής παραγωγής και αφετέρου να λειτουργήσει, μέχρι το τέλος του 2024. Με άλλα λόγια η Tesla προλαμβάνει προσωπικό (μηχανικούς, τεχνικούς, προγραμματιστές κλπ), ώστε μέχρι το κλείσιμο του έτους να έχει φτιαχτεί και μπει σε λειτουργία γραμμή συναρμολόγησης για Optimus, έχοντας ως σκοπό την «παραγωγή χιλιάδων ανθρωποειδών ρομπότ, με στόχο τη χρησιμοποίησή τους σε πολυάριθμες εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο». Τι εστί «πραγματικός κόσμος»;

 

Παραγωγή κάθε είδους αγαθών (αυτοκίνητα, συσκευές, τα πάντα), χρήση σε ποικίλους τομείς της βιομηχανίας (φαρμακευτικές εταιρίες, ιατρικές εφαρμογές, εταιρίες τεχνολογίας κλπ), αλλά και αξιοποίηση ως παροχή βοήθειας σε πολυάριθμες περιπτώσεις της καθημερινότητας. Κοντολογίς, ο Optimus θα χρησιμοποιείται σε νορμάλ σκηνικά των καθημερινών δραστηριοτήτων, αντί να κοιτάει τα άστρα και να ψάχνει ταξίδια στον Άρη και τον Κρόνο.

Get it on Google Play Download on the App Store