Νέο 7θέσιο SUV VW Tayron (+video)

Η VW εμπλουτίζει την γκάμα των SUV μοντέλων της, με μια νέα και άκρως οικογενειακή προσθήκη. Ο λόγος για το 7θέσιο Tayron, που ουσιαστικά έρχεται να πάρει τη θέση του Tiguan Allspace.

Οι δεσμοί Tayron-Tiguan φαίνονται ξεκάθαρα στην εμφάνιση, όπου τα δυο μοντέλα διαχωρίζονται από τις διαστάσεις. Το μεγαλύτερο μήκος του Tayron αγγίζει τα 4,8 μέτρα, ξεπερνώντας κατά σχεδόν εκατοστά το Tiguan (4,53 μέτρα, 4,72 μ. το Tiguan Allspace που αντικαθιστά). Στο εμπρός μέρος κυριαρχούν τα φωτιστικά σώματα IQ.LIGHT HD Matrix (προαιρετικά) και η λωρίδα που τα ενώνει, σε μια διαμόρφωση που -όπως και το σχήμα του προφυλακτήρα- παραπέμπει στο ID.4. Τα φουσκωμένα φτερά ενισχύουν το οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ακόμα περισσότερη δουλειά κάνουν οι φαρδείς ώμοι και τα επίσης ενιαία φωτιστικά σώματα LED πίσω. Ανάλογα την έκδοση, με κορυφαία την R-Line, διαφοροποιείται η μορφή των προφυλακτήρων και η διάσταση των τροχών (από 17 ως 19 ίντσες).

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι «φωτοτυπία» αυτή του Tiguan, με μια βασική διαφορά: την έξτρα σειρά καθισμάτων, πίσω από την κλασική για τους επιβάτες. Το Tayron φιλοξενεί δυο ακόμα καθίσματα, προσφέροντας μέχρι 7 θέσεις και κλιματισμό που ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε σειρά (τριζωνικός). Διαφορετικά, όσοι θέλουν την 5θέσια διαρρύθμιση και μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ, ανταμείβονται με 885 λίτρα για τις αποσκευές. Ο φωνητικός βοηθός IDA και το ChatGPT είναι στάνταρ, όπως και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10,25 ιντσών και το infotainment των 12,9 ιντσών. Οι πλουσιότερες εκδόσεις ανεβαίνουν στις 15 ίντσες, προσφέροντας μέχρι ανοιγόμενη πανοραμική ηλιοροφή και ηχοσύστημα 700 Watt της Harman-Kardon.

Στα μηχανικά μέρη, η στενή συγγένεια με το Tiguan συνεχίζει. Το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας κινητήρων καλύπτεται από τους mild hybrid TSI και TDI, ωστόσο υπάρχουν όχι μία, αλλά δύο plug-in υβριδικές επιλογές. Αμφότερες με τον 1.5 TSI στο θερμικό σκέλος και έναν ηλεκτροκινητήρα 115 ίππων στο ρεύμα, αλλά σε δυο αποδόσεις λόγω διαφορετικών ρυθμίσεων στον βενζινοκινητήρα. Το βασικό Tiguan PHEV αποδίδει συνδυαστικά 204 ίππους, ενώ το «μεγάλο» ανεβαίνει στους 272 ίππους (μπροστοκίνητα και τα δύο, με 6άρι DSG). Κοινή η μέγιστη ηλεκτρική αυτονομία, που ξεπερνά τα 100 χλμ. (άνω των 850 χλμ. η συνολική) χάρις στη μπαταρία των 19,7 kWh.

Στις υπόλοιπες επιλογές συναντάμε τους βενζινοκινητήρες eTSI, συνοδευόμενους από ήπια υβριδικό σύστημα 48 Volt, ηλεκτρικό μοτέρ 20 ίππων, απενεργοποίηση κυλίνδρων και υπερτροφοδότες μεταβλητής γεωμετρίας. Ο 1.5λτ. παράγει 130 και 150 ίππους, ενώ ο 2.0 eTSI 204 και 265 άλογα. Οι φίλοι του πετρελαίου, με τη σειρά τους, έχουν τον 2.0 TDI στα 150 και τα 190 άλογα. Όλοι οι κινητήρες συνεργάζονται αποκλειστικά με το 7άρι DSG, την ώρα που το σύστημα τετρακίνησης διατίθεται προαιρετικά ή στάνταρ (ανάλογα την έκδοση) στα Tiguan πάνω από τον 1.5 TSI.

Οι προ-παραγγελίες του Tayron έχουν ήδη ανοίξει, με τη βασική τιμή στη Γερμανία να τοποθετείται στις 45.475 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store