Πρόστιμο 116.000 ευρώ επειδή «κόλλησε» στο μπροστινό

Από τις πιο ενοχλητικές, και δυνητικά επικίνδυνες, καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο δρόμο, είναι να του «κολλάει» ο από πίσω. Ξέρετε, αυτοί οι ανυπόμονοι που εκμηδενίζουν την απόσταση από το έμπροσθεν όχημα, λες κι έτσι θα ανοίξει χώρος στη διπλανή λωρίδα για να μετακινηθεί αυτός που τους εμποδίζει. Εδώ μπορεί να μένουν ατιμώρητοι (και να ‘ταν μόνο αυτοί), αλλά στην Ελβετία δεν «σηκώνουν» παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Το κατάλαβε πάρα πολύ καλά ο οδηγός μιας BMW 540d, ο οποίος «κόλλησε προφυλακτήρα» στο προπορευόμενο όχημα σε αυτοκινητόδρομο πέριξ της Ζυρίχης. Εδώ δεν θα ασχολούταν ψυχή, καθημερινότητα. Εκεί, όμως, όχι μόνο τον έπιασαν οι κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας (που κι εδώ τους πιάνουν, στο μετά χωλαίνει η υπόθεση), αλλά η αστυνομία τον τύλιξε «πακέτο» μετρώντας κανονικότατα την απόσταση από το μπροστινό όχημα. Ο βιαστικός οδηγός της 5άρας συνελήφθη να βρίσκεται στα μόλις 7,92-12,19 μέτρα απόστασης, με την ταχύτητα να φτάνει ως τα 119 χλμ./ώρα. Μισό φρενάρισμα από τον προπορευόμενο ήταν η σύγκρουση, ενδεχομένως και η καραμπόλα, η οποία ευτυχώς δεν συνέβη. Η παράβαση, ωστόσο, συνέβη και καταγράφηκε.

Ο 58χρονος παραβάτης τυγχάνει να είναι δικηγόρος, «τραβώντας» την υπόθεση για ένα χρόνο (Μάρτιο του 2023 το περιστατικό, αρχές Σεπτέμβρη εκδικάστηκε) και φτάνοντας μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Το κατάφερε; Απλά, να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Ο δικαστής τον έκρινε με συνοπτικές διαδικασίες ένοχο, επιδικάζοντας καταβολή προστίμου ύψους 108.500 ελβετικών φράγκων (115.975 ευρώ)! Το ιλιγγιώδες ποσό δεν οφείλεται στη βαρύτητα της παράβασης, αλλά στο γεγονός πως στην Ελβετία τα πρόστιμα υπολογίζονται βάσει εισοδήματος. Όσο πιο πολλά βγάζεις, δηλαδή, τόσο περισσότερα πληρώνεις. Ο συγκεκριμένος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 1,67 εκατ. φράγκα (περίπου 1,8 εκατ. ευρώ), οπότε -αναλογικά- και λίγα θα δώσει.

Get it on Google Play Download on the App Store